Dunakömlődre látogatott Felföldi László püspök

Dunakömlődre látogatott Felföldi László püspök

Püspöki szolgálata során első alkalommal látogatott a Pakshoz tartozó Dunakömlődre a Pécsi Egyházmegye főpásztora. Február 19-én, vasárnap Felföldi László megáldotta az egyházközség megújult kültéri közösségi terét, és szentmisét mutatott be a helyi Szent Imre-templomban, ahol a környező településekről is érkeztek hívek, hogy főpásztori áldásban részesüljenek.

A dunakömlődi plébánia udvarán található, a mintegy 15 méter magas löszfalat tartó támfal állapota az elmúlt években több helyen leromlott, életveszélyessé vált, emiatt a plébánia udvarát egyáltalán nem tudta használni a közösség. Adományokból és nagylelkű felajánlásoknak köszönhetően a közelmúltban a támfalat megerősítették, és a plébánia udvarát többfunkciós közösségi térré alakították.

Február 19-i főpásztori látogatása alkalmából Felföldi László püspök Isten áldását kérte a területre, mely – miként fogalmazott – immár valóságban is az itt élő közösség hasznára szolgál. Ahogy minden családnak otthonra, úgy a közösségnek is megfelelő térre van szüksége, amit élettel tölthet meg. Isten szeretetében imádkozva egymásért és a közösségért, kérjük, hogy ez a tér legyen az itteni közösség életének gazdagsága, ereje és forrása – fordult a hívekhez a pécsi megyéspüspök.

Az ünnep szentmisével folytatódott a dunakömlődi Szent Imre-templomban.

A főpásztor szentbeszédében,  utalva a közösségi tér megáldására, így fogalmazott: a közösségre, a családra, Isten áldására irányítja a figyelmünket ez a nap. Minden közösség, baráti és családi közösség erőforrás. A közösségek, régebben és ma is a nagy családok vagy éppen a falu közösségének egységét hordozzák, melyben jelen vagyunk szolgálatunkkal, de belőle kapunk és merítünk erőt, mely által gazdagodunk. Ezt jelenti ma is a család és az Egyház közössége.

Hírdetés

Az Egyházban minden azért történik, hogy a családokat és a híveket erősebbé tegye. Ma nagyon komolyan odafigyelve kell segíteni a családokat, mert soha ekkora támadás nem érte még és nem volt ennyire kiszolgáltatott helyzetben, mely meggyöngíti az emberi kapcsolatokat – emelte ki Felföldi László püspök. – Régebben a közösség volt az, ami erősített, ha pedig sebzettek voltunk, gyógyított. Ezt a közösséget, ezt a gazdagságot, ezt a lehetőségünket veszítettük el. Vissza kell állítsuk, de

ezért örvendetes, amikor egy találkozás, majd egy beszélgetést követően elindulhat egy közösség felépülése, amiben erő és gazdagság rejlik. Csak mosolygósabb, derűsebb családok tudnak valódi, élő egyházközséget alkotni, és ezekből merítve tudjuk megvívni mindennapi életünk harcát – fordult a családokhoz a szónok.

A szentmise végén a házasság hete zárásaként Felföldi László pécsi megyéspüspök áldásban részesítette a jelen lévő házaspárokat.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Fitt Szabolcs

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »