Drucker optimalizálni szeretné a középiskolai hálózatot

Drucker optimalizálni szeretné a középiskolai hálózatot

Drucker optimalizálni szeretné a középiskolai hálózatot Kulcsár Péter2024. 06. 04., k – 10:56

Tomáš Drucker (Hlas) oktatási miniszter keddi sajtótájékoztatóján ismertette a középiskolai hálózat optimalizálásának tervét.

A kisebb iskolák összevonva működnének, közös vezetéssel, egységes oktatási programmal, az oktató-nevelő munkában résztvevő közös szakalkalmazottakkal, és közösen vennék fel a kapcsolatot a munkaadó cégekkel. Azt leszögezte, hogy iskolák bezárását nem tervezik. A fenntartóknak 2025 májusáig kellene elkészíteniük a szervezeti változásokat, és 2025 szeptemberétől működnének az új rendszer kereteiben.

Hírdetés

„A középiskolai oktatás gyengéje, beleértve a gimnáziumokat is, a változatlanság, hosszú évek óta elmaradnak a szükséges átalakítások” – mondta a miniszter, kiemelve a munkapiaci viszonyok átalakulását és a demográfiai változásokat. Hozzátette, egyes iskolák költségvetése a puszta túléléshez elegendő, fejlesztésre, a munkaadókkal való kapcsolatfelvételre nem telik.

Drucker elmondta, 84 olyan középiskola van az országban, amelynek 100-nál kevesebb a diákja. „Ilyen iskolákban nagyon nehéz kellő számú felkészült tanárt, szaktanárt bebiztosítani, megfelelő szintű szakképzést nyújtani” – tette hozzá.

A változtatásokkal az iskolák közös működését tennék lehetővé, közös menedzsmenttel és ún. oktatási szupervízorokkal. „A kisebb iskolák továbbra is működnének a régiójukban, de egy nagyobb egységbe tartoznának” – foglalta össze.

A fenntartóknak augusztus végéig kell bemutatniuk a minisztériumnak az optimalizációra vonatkozó terveket, 2025 márciusában kellene elküldeniük a konkrét változtatásokra vonatkozó kérvényeket, és 2025 szeptemberétől működne az új rendszer. A miniszter hozzátette, készek a szükséges gyors törvényi módosítások, és 2025 januárjától életbe léphetnek.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »