Drasztikusan emelkedhet a villamos energia ára: évente akár 1 450 euróval többet fizethetnek a háztartások

Drasztikusan emelkedhet a villamos energia ára: évente akár 1 450 euróval többet fizethetnek a háztartások

Az Árszabályozási Hivatal figyelmeztette a kormányt, azonnal foganasítson intézkedéseket a villamos energia árának várható drasztikus emelkedése miatt.  

A pénzügyi és a gazdasági tárca vezetése néhány hónappal ezelőtt írt alá megállapodást a Szlovák Villamos Művekkel (SE), amely a drasztikus áremelkedés megakadályozását szolgálta volna.

Azzal érveltek, hogy ezt a memorandumot a környező országok lakosai is megirigyelhetnék, hiszen a kormány a legnagyobb villamosenergia-termelővel megegyezett  az árak korlátozásáról a háztartások számára.

A miniszterek akkor a lakosságnak azt ígérték, hogy a villanyszámlák nem fognak hirtelen ugrásszerűen emelkedni.

Hírdetés

Richard Sulík gazdasági miniszter akkoriban még azt állította, a kabinet így minden háztartásnak 500 eurót spórol meg évente.

Az ígéret elhangzott, de a háztartásoknak még kellemetlen meglepetésben lehet része.

A Szlovák Árszabályozási Hivatal figyelmeztette a kormányt, az áremelkedés már augusztus 1-étől kezdetét vette. A hivatal számításai alapján akár 1 450 euróval is többet fizethetnek az áramért a háztartások.

Abban az esetben, ha a háztartás fűtésre és melegvíz-ellátásra is villamos energiát használ, a költségek még inkább megnövekednek. Az éves villanyszámla esetükben meghaladhatja a 3 000 eurót is, ez 134%-os emelkedést jelentene.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »