Donyecki település és vasútállomás elfoglalásáról tett bejelentést az orosz védelmi minisztérium

Három frontszakaszon előrenyomulva bevette az orosz hadsereg a donyecki régióban lévő Tonenyke települést és Alebasztrova vasútállomást, a légierő pedig az éjjel nagyhatótávolságú precíziós fegyverekkel, köztük Kinzsal hiperszonikus rakétákkal mért csapást az ukrán döntéshozatali központokra, logisztikai bázisokra, valamint a különleges műveleti erők és külföldi zsoldosok ideiglenes állomáshelyeire – közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.

A hadijelentés szerint az orosz erők visszavertek két ukrán ellenrohamot, valamint megelőző csapásokkal megakadályozták, hogy ukrán erők és külföldi zsoldosok megkíséreljenek behatolni a határon az oroszországi belgorodi régióban. Az orosz hadijelentés szerint az ukrán hadsereg a harci érintkezési vonal mentén az elmúlt nap során több mint nyolcszáz katonát veszített. Közülük a legtöbben, több mint 320-an az Avgyijivka körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek csütörtökön ukrán tüzérségi és dróntámadást. Belgorod városban és az azonos nevű megyében öt civil megsebesült, és egyebek között találatokat kapott a 10 ezer nézőt befogadó, 2021-ben felépült Belgorod Arena is. Valenytin Gyemidov belgorodi polgármester szerint a városban a múlt hét eleje óta összesen 900 lakás és magánház sérült meg.

Az ugyanebben a régióban található Grajvoron elöljárója, Gennagyij Bondarev arra szólította fel a helyi lakosokat, hogy átmenetileg költözzenek át a gyakran tűz alatt tartott városból Jaroszlavl megyébe, ahol már felkészültek a fogadásukra. Grajvoronban szerdán ukrán tüzérségi tűz következtében három civil életét vesztette, többen pedig megsérültek.

Hírdetés

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy Belgorodban őrizetbe vették az Oroszországban terrorszervezetnek minősített Orosz Önkéntes Hadtest egyik tagját, aki orosz katonák ellen készült merényletet elkövetni a belgorodi régióban lévő Valujkiban. Az FSZB Jekatyerinburgban a Szovjetunió Állampolgárai elnevezésű szélsőséges csoport egyik tagját fogta el, ugyanilyen vád alapján.

A szolgálat őrizetbe vett két mariupoli lakost is, akik a közösségi oldalakon olyan videókat és kommenteket tettek közzé, amelyekben igazoltnak nevezték az ukrán "terrorizmust", egyebek között a Krími híd ellen 2023-ban elkövetett támadást.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy "helyrehozhatatlan következményekkel jár majd", ha külföldi katonai kontingenseket vezényelnek Ukrajnába.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »