Döntött a Kúria a fővárosi patkánytender ügyében

Döntött a Kúria a fővárosi patkánytender ügyében

A korábbi szolgáltató, a Bábolna Bio kártérítési igénnyel élhet a fővárosi önkormányzattal szemben.

A Bábolna Bio 47 évig, 2018 június végéig végezte Budapest patkánymentesség-fenntartását, ekkor járt le a Főpolgármesteri Hivatallal kötött szerződése. A 2018-as közbeszerzési tenderen a cég is indult, és a nyertesként kihirdetett konzorciumot követő legkedvezőbb érvényes ajánlatot nyújtotta be. Miután nem őt nyilvánította a fővárosi önkormányzat az eljárás nyertesévé, a tender eredményével és elbírálásával kapcsolatban jogorvoslatot kért a Közbeszerzési Döntőbizottságtól. A döntőbizottság a Bábolna Bio kifogásai ellenére engedélyezte a szerződéskötést az önkormányzatnak a nyertes RNBH Konzorciummal, továbbá az önkormányzat közbeszerzési eljárását, valamint annak eredményét jogszerűnek minősítette. Ezt követően fordult jogorvoslatért a bírósághoz a Bábolna Bio.

Most háromévnyi pereskedés után mondta ki a Kúria, hogy a fővárosi önkormányzat a közbeszerzési törvénybe ütköző módon nyilvánította a Budapest patkánymentes állapotának fenntartására kiírt tender nyertesévé az RNBH Konzorciumot 2018-ban – írja a Bábolna Bio közleményében.

Hírdetés

Az ítéletre hivatkozva a Bábolna Bio azt mondta, a konzorcium ajánlatát érvénytelennek kellett volna nyilvánítani, mert szakmai ajánlata nem felelt meg a Fővárosi Önkormányzat által előírtnak. Továbbá a nyertes által benyújtott referenciák nem igazolták megfelelően, hogy eleget tesz az alkalmassági követelményeknek. A most született jogerős döntéssel a közigazgatási per lezárult.

A per alatt a Fővárosi Önkormányzat az eredetileg 2022-ig szóló szerződés ellenére új eljárást hirdetett a patkányirtási feladatok ellátására 2020 őszén. Ezt ismét az a konzorcium nyerte, amely 2018-as ajánlatának érvénytelenségét megállapította a mostani jogerős ítélet.

A Bábolna Bio Kártevőirtó Kft. közölte, a Fővárosi Önkormányzat jogszabályba ütköző 2018-as döntésével, valamint ennek a Közbeszerzési Döntőbizottság általi megerősítésével súlyos anyagi és erkölcsi kár érte, amellyel kapcsolatban érvényesíteni kívánja a kártérítési igényét.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »