Donald Tusk szerint Ukrajnában dől el a világ jövője

Donald Tusk szerint Ukrajnában dől el a világ jövője

Lengyelország miniszterelnöke kijelentette, hogy szerint Ukrajnában dől el a világ jövője, és Varsó „minden tőlünk telhetőt” megtesz, hogy továbbra is támogassa Kijevet „az orosz támadás elleni harcban”. Donald Tusk hétfőn az ukrán fővárosban tartott sajtótájékoztatón tette a nyilatkozatot.

A lengyel miniszterelnök délelőtt érkezett Kijevbe, ahol megbeszélést folytatott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihal miniszterelnökkel. Tusk az újságíróknak azt mondta, hogy „Lengyelország mindent megtesz annak érdekében, hogy növelje Ukrajna esélyeit a háború megnyerésére”.

Hangsúlyozta, hogy „nincs fontosabb, mint Ukrajna háborús erőfeszítésenek támogatása az orosz támadás elleni harcban”. Mint mondta, a varsói kormány továbbra is támogatni fogja Ukrajnát: egyrészt „erkölcsi okokból”, másrészt „Lengyelország nemzetbiztonsága érdekében”.

Hírdetés

Donald Tusk hozzátette, hogy megállapodott Zelenszkijjel abban, hogy Lengyelország „azon fog dolgozni, hogy segítse Ukrajnát az Európai Unióhoz való csatlakozási folyamat minden területén”. Tusk azt is kijelentette, hogy „Lengyelország és Ukrajna készen állnak arra, hogy lezárják a lőszerek és fegyverek közös gyártását célzó tárgyalásokat”.

A lengyel kormányfő közölte, hogy az új kormány „Ukrajna újjáépítéséért felelős biztost” nevez ki, és ezt a szerepet valószínűleg Paweł Kowal parlamenti képviselő kapja majd – jelentette a lengyel rádió polskieradio24.pl honlapja.

A nap folyamán Tusk koszorút helyezett el az Ukrajnáért elesettek kijevi emlékfalát.

Körkép.sk, Lengyel Közszolgálati Rádió nyomán


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »