Díjeső várható a Komáromi Napok keddi nyitányán

Díjeső várható a Komáromi Napok keddi nyitányán

A komáromi önkormányzat 32. ülésén döntés született arról, hogy a pandémiás kényszerszünet után április 26-tól május 2-ig ismét megrendezendő Komáromi Napok hagyományos nyitányát jelentő ünnepi ülésen az idei két Pro Urbe-díjat Korpás Éva Külhoni Magyarságért Díj-as népdalénekes és posztumusz a 2014-ben elhunyt Horváth György alkotmányjogász kapja. A város újabb díszpolgára pedig a Gútán élő Čerňanský Rudolf előadó-lemezlovas lesz.

Bár a tanácskozáson Andruskó Imre azt javasolta, hogy a jelen levő képviselők az előzőleg javasolt 4 jelölt közül nyíltan válasszanak ki a Pro Urbe-díjra 2-2 személyt, végül ők mégis írásban, a kilétük felfedése nélkül szavaztak.

Lőrincz Margit színművészt, a Magyar Területi Színház egyik alapító és a Komáromi Jókai Színház Örökös Tagját, illetve a róla elnevezett szabadtéri színészmúzeum létrehozóját még a halála előtt Andruskó Imre és ifj. Batta György képviselő, a szintén már több díjjal jutalmazott Korpás Éva Külhoni Magyarságért Díj-as népdalénekest Keszegh Béla polgármester, a 91 éves Szeberényi Zoltán irodalomtörténészt, kritikust, tankönyvírót és volt egyetemi oktatót, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának egykori elnökét, számos hazai és magyarországi díj tulajdonosát Tárnok Magda képviselő, a 2014-ben elhunyt Horváth György alkotmányjogászt, aki 2002-2014. 7.4. között volt a szlovák alkotmánybíróság tagja, pedig posztumusz egy képviselői csoport javasolta a város díjára. A város volt legmagasabb közjogi méltósága éppen ma lenne 75 éves…

Hírdetés

Végül a 42-ből a legtöbb (18) szavazatot Horváth György és Korpás Éva (15) kapta, ezért ők lesznek az idei Pro Urbe-díjasok. Lőrincz Margitra 7, Szeberényi Zoltánra pedig 2 voks érkezett. Az utóbbiak szintén áldásos munkássága alapján sokan remélik, hogy a nevük majd szerepel az idei Polgármesteri Díj birtokosai között, akiknek a kiléte csak a kedden 15 órakor kezdődő ünnepi ülésen derül ki…

Ugyancsak a polgármester díszpolgár-jelöltje volt a Gútán élő Čerňanský Rudolf előadó-lemezlovas, aki tavaly ünnepelte a kerek 70. életjubileumát.

E megtisztelő címben helyi polgár sosem részesülhet, „Cse-kut“ a komáromiak is nagyon kedvelik, hiszen a dalaival, fellépéseivel évtizedek óta, mindmáig sok helyi kulturális rendezvény nívóját emeli. Tehát konkurrens jelölt hiányában, önkormányzati jóváhagyással Komárom Díszpolgárává válhat.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »