Deregnyő féltve őrzött, titokzatos kincse

Deregnyő féltve őrzött, titokzatos kincse

Számos kastély, vár, várrom található Szlovákia keleti régiójában. Néhány közülük múzeumként, műemlékként, étteremként működik és egyebek mellett különböző eseményeknek ad helyszínt. A Laborc és az Ung folyó határán, a Nagymihályi járásban elhelyezkedő Deregnyő egy különleges, az 1800-as évek elején épült kastéllyal büszkélkedhet.

A deregnyei Daróczyak 1614-ben várkastélyt építettek Deregnyőben, mely házasságkötés folytán 1730-tól a Lónyayak birtokába került. A kastély létrejöttét elsősorban gróf Lónyay Ferencnek köszönhetjük, kinek sikeres házasságkötése révén a falu új vezetőt kapott. Az 1813-as években kezdetét vette a kastély építése, elölről egy-, hátulról kétszintes épület megvalósítása. A kastély építése 1836-ban befejeződött és vele egyöntetűen a klasszicista jegyekben gazdag református templom is elkészült. A kastély körül értékes park jött létre, ahol az előkelő személyek örömmel pihentek, csevegtek és (abban az időben ez még újdonságnak számított ) teniszeztek. Említésre méltó a kastély hatalmas, könyvekben gazdag könyvtára, amelynek a 19. században 27 000 kötete volt. A legrégebbi könyvek a 16. századból származtak, de a különböző témájú és a világ minden tájáról található könyvek tették tartalmasabbá a könyvtárat. A könyvtárnak köszönhetően gazdag irodalmi élet folyt a kastélyban, ebből adódóan gyakran művészek, írók, színészek, de nem utolsósorban tudósok, feltalálók látogattak ide. A gróf nagylelkűségére vall, hogy számos könyvet kölcsönzött a barátainak, szolgáinak és a lakosságnak egyaránt. Ebből adódóan nagyban hozzájárult a környezete műveltségéhez.

Új iskola

Hírdetés

Míg folytak a munkálatok a templom építésén, addig gróf Lónyay Gábor, Lónyay Ferenc unokája (magyar politikus, országgyűlési képviselő és mezőgazdasági szakíró) tervei alapján 1835-től 1847-ig az új iskola építése is befejeződött. A további fellendülést sajnos az 1831-ben bekövetkezett pestisjárvány akadályozta meg. A Lónyay család kérésére 1881-ben a kastély mellett sírhelyet és kápolnát hoztak létre. Szintén gróf Lónyay Gábor javaslatára 1898-ban az új paplak is elkészült. Lónyay Gábornak egyetlen gyermeke született, Ödön, aki rövid életű volt. Ennek ellenére 4 gyermeke született, kikből két fiú, Elemér és Gábor tovább vitték a család tekintélyét. Míg Elemér, aki diplomáciai életpályát futott be, Rudolf trónörökös özvegyét vette feleségül, addig Gáborból gazdálkodó lett és két lánya született. Gábor lánya, Mária Lujza a deregnyői Lónyay-kastély utolsó birtokosa volt. Sajnos a Lónyay családot és ebből fakadóan a kastélyt sem kerülhette ki a világháború. Az I. világháború ideje alatt a család a birtokon maradt, annak ellenére, hogy a vagyonuk nagy részét az állam kisajátította. A család nagylelkűsége itt sem hagy alább, hiszen még a nehéz helyzet ellenére is tovább támogatták a falut. A háborúk és a különböző politikai helyzetek nagy hatással voltak a falu, a család és nem utolsósorban a valaha virágkorát élt kastélyra. A II. világháború kezdete előtt a Lónyay család kénytelen volt elhagyni a családi birtokot, ebből kifolyólag sarkalatos tevékenységek vették kezdetüket, mely alatt a rablás és fosztogatás volt a mérvadó, így nagyon súlyos károk keletkeztek az épületben, ennek ellenére továbbra is a falu ékköve maradt. A háború befejezése után a község különböző szövetkezeti munkák, például kosárkötés által igyekezett megőrizni a kastély mivoltát.

Folyamatos felújítások

Napjainkban a kastély alapiskolának ad otthont, melyben szlovákul és magyarul is folyik az oktatás. A tanulók nap mint nap ebben a kellemes légkörben, történelmet idéző helyszínen sajátítják el a tudást és a különböző ismereteket. A kastélynak nemcsak a fizikai helyreállítása a fontos, hanem cél az is, hogy a szellemi újjászületése is megtörténjen. A község és az iskola vezetése mindent megtesz annak érdekében, hogy a kastély történelme, illetve a Lónyayak emléke továbbra is fennmaradjon a köztudatban.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »