Dékány Árpád emeritus zirci apát mutatott be szentmisét Kisboldogasszony ünnepén Búcsúszentlászlón

Dékány Árpád emeritus zirci apát mutatott be szentmisét Kisboldogasszony ünnepén Búcsúszentlászlón

Szeptember 8-án Szűz Mária születésnapját – Nativitas Beatae Mariae Virginis – ünnepli az Egyház. A búcsúszentlászlói kegytemplomban Dékány Árpád Sixtus O.Cist ezüstmisés atyával együtt ünnepelték Kisboldogasszony (népi elnevezése szerint Kisasszony) napját a Keszthely-Zalaszentgróti Esperesi Kerület megjelent papjai és zarándokok, hívek sokasága.

Kisboldogasszony ünnepe szentségimádással kezdődött Búcsúszentlászlón. Ezt követően koncelebrált szentmisét tartottak a pappá szentelésének 25. évfordulóját ünneplő Dékány Árpád Sixtus atya vezetésével.

A szentmise elején főtisztelendő Tódor Szabolcs plébános köszöntötte az esperesi kerület nevében az ezüstmisés emeritus zirci apátot.

Látszólag Mária kivételezett, privilegizált helyzetben van, az isteni életet hordozza magában; és növeli, neveli, majd a világnak adja – mondta homíliájában Dékány Árpád Sixtus O.Cist. – Az isteni élet bennünk is ott van, és növekedhet. Arra kaptunk hivatást a keresztségben, hogy növekedjen bennünk a kegyelmi élet, s mi is adjuk ezt a világnak.

Minél idősebbek vagyunk, annál jobban tapasztalhatjuk, hogy velünk az Isten. Az ember úgy élhet a földön, hogy tudatában van annak, hogy nem egyedül jár az életútján, hanem az Istennel – emelte ki szentbeszédében az ezüstmisés szónok.

Hozzátette: az Istenanya szeretetét, gondoskodását, pártfogását is ajándékba kaptuk. „Huszonöt év papi szolgálat után nyugodtan mondhatom, hogy a Szűzanya közbenjárása is mindig segített.”

Hírdetés

„Ne csak hálálkodjunk, hanem merítsünk erőt ebből a csodálatos misztikus valóságból, amelynek mi is a részesei vagyunk, és valóban legyen élő, tudatos a hitünk, a szeretetünk, az örömünk, hogy velünk az Isten, s hogy minden a javunkra válik!” – buzdított szentbeszéde végén az emeritus zirci apát.

A búcsúszentlászlói kegytemplomban ünnepelt szentmise után körmenetet tartottak.

„Kérünk, Istenünk, add meg nekünk, házad népének mennyei kegyelmed ajándékát, hogy akik számára a Boldogságos Szűz istenanyaságában felvirradt az üdvösség hajnala, azokat békével áldja meg az ő születésének ünnepe. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.”

Szöveg és fotó: Halász Gábor

Forrás: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »