De mi lett a nővel? – Sikerdarab az őrs-újfalui kultúrház színpadán

De mi lett a nővel? – Sikerdarab az őrs-újfalui kultúrház színpadán

Óriási sikert aratott az őrs-újfalui kultúrház színpadán a City Reboot Polgári Társulás által bemutatott „De mi lett a nővel?” című férfimese. A társulás a komáromi Jókai Színház művészeiből tevődik össze, és olyan produkciók bemutatását tűzték ki célul, amelyek elgondolkodtatóak, de emellett minőségi szórakozást nyújtanak a közönség számára.

A 2022. március 6-i előadás az őrs-újfalui És? Színház Polgári Társulása meghívása által valósulhatott meg, a helyi színházkedvelő közönség nagy örömére.

A „De mi lett a nővel?” című férfimesét Kiss Csaba, Jászai Mari- és József Attila-díjas rendező, író, Anton Pavlovics Csehov  nyolc elbeszélésből szőtte össze, egy összefüggő történetté.

Mint ismeretes, Csehov a lélektani realizmus nagymestere, az orosz drámairodalom kiemelkedő egyénisége. Azonban kevésbé köztudott, hogy akadnak olyan elbeszélései, amelyekben a „fájdalmas valóság” ábrázolása mellett a humor eszközeihez nyúl, és az emberi gyarlóság abszurd, megmosolyogtató helyzeteit tárja elénk. Erre példa a „De mi lett a nővel?” című férfimese is.

A darab premierjére még 2019 őszén került sor a Jókai Színházban, és most, a víruskorlátozások enyhítésével ismét színre kerülhetett, jelenleg a Komáromhoz tartozó Őrs-újfalu kultúrházában.

A színre vitt történet mélyen emberi, felkavaró érzelmeket, az ösztönöktől s a képzelettől vezérelt hatalmas, csillapíthatatlan szenvedélyeket elevenít meg a nézőközönség előtt. A különös dramaturgiájú előadásban szerelmek és csalódások érzelmei elevenednek fel, de egyéb, mondhatni borzongató cselekmények is felvillannak, mint a foghúzások kínjai, sőt, kivégzések, öngyilkosságok pillanatai.

Hírdetés

A cselekményben három vándorszínész kel útra, s egyikük útközben különös anekdotázásba kezd: egy bankár szépséges unokahúgáról, Irina Bikulináról mesél. Végül a képzeletbeli személy mindhármuk fantáziájában elevenné válik, és ők hárman egy bálba tartanak, amely a banktulajdonos nagybácsinál kerül megrendezésre. Tehát a vándorszínészek leghőbb vágya a szerelem és a pénz köré fonódik, ami ugye, minden időben aktuális emberi téma.

A darabot Szabó Viktor, Culka Ottó és Olasz István játsszák, hűen ábrázolva az örök férfivágyat, amely az ártatlan, mégis minden porcikájában buja, tüzes, szenvedélyes női eszménykép formájában jelenik meg.

A színjáték olykor vidám, megmosolyogtató helyzeteket teremt, máskor pedig döbbenetet kelt, és szívszorító jeleneteket tár elénk. Olyan, mint maga az élet: az érzelmek kavalkádja gondolkozásra serkent, hogyan is kéne ahhoz élni, hogy megtalálhassuk az örök harmóniát.

De hogy mi lett a nővel? A három kiváló színművész jóvoltából az őrs-újfalui nézőközönség előtt már fény derülhetett a titokra, hiszen élvezettel nézte végig a hol groteszk, hol abszurd élethelyzeteket feltáró színházi darabot.

Egyértelműen állíthatjuk, a taps, mint jutalom, a sikerdarabok közé rangsorolja a színre vitt játékot. Az előadást követően Szabó Viktor színművészt kérdeztük, aki szerint a közönség az első pillanattól kezdve befogadó volt, és élményszámba ment nekik játszani.

Mi pedig úgy gondoljuk, egy előadás kapcsán ennél nem is kell több.

Buday Mária

Fotók:  A City Reboot PT, valamint az És? Színház PT  felvételei


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »