Dávid és Góliát: Szlovákia saját állami készletéből is kész földgázt küldeni Németországnak

A legnagyobb szlovák gázszolgálató, a 100%-os állami tulajdonban lévő SPP jelezte, ha a szükség úgy hozza, kész saját készleteiből földgázt küldeni Németországnak. 

Mivel a vállalat vezetése azt állítja, az SPP számára már most „elegendő mennyiségű” földgáz áll rendelkezésre, így előfordulhat, hogy a „felesleget” tovább értékesítik. A Markíza riportjában az SPP vezérigazgatója, Richard Prokypčák is megerősítette, 

ha megfelelő ajánlat érkezik, hajlandóak a készletek egy bizonyos hányadát értékesíteni, többek között például Németországnak.

Hírdetés

Prokypčák szerint onnantól, hogy a tárolóban „a szükségesnél több” földgáz áll rendelkezésre, megéri a felesleget tovább adni. Az SPP ehhez egyetlen feltételt támaszt, az érdeklődőknek piaci áron kell a földgázt megvásárolnia.

Ahogy arról az állami gázszolgáltató illetékesei korábban beszámoltak, az ország orosz gáztól való függősége a harmadára csökkent az elmúlt hónapokban, mivel sikerült alternatív forrásokból, többek között éppen Németországon keresztül, földgázt vásárolni.

Az egyelőre nem derült ki, az így keletkező többletbevételt mire használná fel az SPP, érezhető lenne-e például a lakossági fogyasztói árakon? A frissen kinevezett gazdasági miniszter, Karel Hirman a csatorna érdeklődésére túl sok konkrétumot nem árult el, csak annyit mondott, mindenképpen foglalkoznak majd a lakossági gázárákkal.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »