Ecuador beperelte Mexikót a Nemzetközi Bíróságon egy menedékjogi döntés miatt

Ecuador beperelte Mexikót a Nemzetközi Bíróságon (ICJ), és annak megállapítására kéri a testületet, hogy Mexikó döntése, miszerint menedékjogot adott egy vád alá helyezett volt ecuadori alelnöknek, törvénytelen volt.

Az ügy középpontjában a korrupcióért kétszer elítélt, és most újabb vádakkal illetett Jorge Glas volt alelnök áll. Glas vendégként tavaly december óta tartózkodott Mexikó quitói nagykövetségén, április elején menedékjogot kapott Mexikótól, de az ecuadori rendőrség április 5-én behatolt a nagykövetség területére, és letartóztatta Glast.

Ecuador "Mexikó sorozatos jogsértései" miatt nyújtotta be a keresetet – közölte a quitói külügyminisztérium.

A dél-amerikai ország azzal érvel, hogy Mexikó megsértette a nemzetközi jogot, tudniillik beavatkozott a belügyeibe, és jogtalanul adott politikai menedékjogot a vád alá helyezett Glasnak. "Figyelemre méltó, hogy ezeket az érveket közel egy hónappal a mexikói nagykövetség erőszakos lerohanása után terjesztik elő" – írta a mexikói külügyminisztérium hétfő esti közleményében.

Hírdetés

Mexikó már a quitói nagykövetségére való rendőrségi behatolás után rögtön benyújtott egy keresetet Ecuador ellen az ICJ-nél, azzal vádolva Ecuadort, hogy az akcióval megsértette a nemzetközi jogot. Az ICJ kedden úgynevezett sürgősségi intézkedésekkel kapcsolatos meghallgatásokat tart, míg Ecuador várhatóan a szerdai meghallgatáson védekezik.

Az ICJ ügyeinél általában évekig eltart, mire érdemben tárgyalják őket, és bár a bíróság döntései jogilag kötelező erejűek, a bíróságnak nincs eszköze azok végrehajtatására. Egy ecuadori bíróság úgy döntött, hogy bár Glas letartóztatása törvénytelen volt, korábbi elítélései miatt börtönben kell maradnia. Glas ügyvédei közölték, hogy fellebbeznek az ügyben.

Glas ellen a 2016-os pusztító földrengés után a tengerparti Manabi tartomány újjáépítésére gyűjtött pénzeszközökkel való visszaélés vádjával emeltek vádat.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »