Danko alaposan felkavarta az állóvizet, saját koalíciós partnereit kritizálta kíméletlenül – élőadásban

Danko alaposan felkavarta az állóvizet, saját koalíciós partnereit kritizálta kíméletlenül – élőadásban

Andrej Danko, az SNS elnöke sosem volt a megfontolt politikusok mintapéldánya, ám vasárnapi szereplése a TA3 hírtelevízió politikai vitaműsorában már-már kormányválságot sejtet. Danko keményen kritizálta saját koalíciós partnereit, leginkább a HLAS-os minisztereket, azok közül is főleg a két legprogresszívebbként számon tartott oktatási és egészségügyi tárcavezetőt.

Danko az A politikában című vitaműsorban arról beszélt, hogy a jelenlegi kormány „eladósodott államot örökölt” elődjétől, és meggyőződése, hogy a koronavírusjárvány ideje alatt „szétlopták az országot”, a felelősök pedig „rá voltak kötve a költségvetésre”.

Az SNS elnöke azt állítja, hogy Zuzan Dolinková (HLAS) egészségügyi miniszter gazdaságtalanul vezeti a minisztériumot és engedi, hogy az oligarchák befolyása érvényesüljön.

mondta, hozzátéve, hogy Dolinková legnagyobb hibája, hogy nem tudott érdemben tárgyalni a magánszektorral, ami dominánsabb szerepet játszik az egészségügyben, mint maga az állam.

Rámutatott a Bory kórház projektjére, amit a magáncégek már elkezdtek építeni, miközben az állam még mindig nem tudja, hova akarja építeni saját állami kórházát.

Mindennek ellenére Danko azt állítja, hogy az SNS nem fogja támogatni azt az ellenzéki javaslatot, amit Dolinková leváltására terjesztenek elő.

„Mi az ellenzék javaslatát támogatva Dolinkovát nem hívhatjuk vissza, de higgyék el, hogy politikai nyomást gyakorlunk. És én még mindig arra számítok, hogy a HLAS új vezetője lépni fog az ügyben”

fogalmazott Danko.

Danko arra panaszkodott, hogy folyamatosan azzal küzd, hogy „engedjen-e a koalíciós partnereknek”, konkrétan Erik Tomáš (HLAS) munkaügyi miniszternek, akiről úgy gondolja, hogy túlságosan makacsul verekedte ki a tizenharmadik nyugdíjat és szüntette meg ezzel párhuzamosan a szülői bónuszt.

Tomášon kívül Sakovát is elővette. Denisa Saková (HLAS) jelenleg a gazdasági minisztériumot vezeti. Danko azt rótta fel neki, hogy nem tudta megoldani az energiaárak kompenzációjának kérdését. Állítása szerint Saková rosszul állította fel a belső rendszert, még ha a problémák jelentős részét az előző kormányoktól örökölte is. 

Mindezek után leszögezte:

„Én harcolni fogok, de nem úgy, hogy az Robert Fico székébe kerüljön. Annyit nem ér”

Hírdetés

mondta.

Dolinková reagált: Danko hazudik

Dolinková (akiről a szlovák sajtóban többször is azt írták miniszteri kinevezésekor, hogy a Penta befektetőcsoport közeli emberének számít) éles reakciót közölt a Facebookon, hazugságnak nevezve Danko szavait.

„Határozottan elhatárolódom azoktól a hazugságoktól, amelyeket ma a TA3 politikia vitaműsorában az SNS elnöke, Andrej Danko mondott. A pártelnök úr nyilvánvalóan hamis és részinformációkkal rendelkezik az egészségügyi tárca működésével kapcsolatban, amihez, sajnos, nem ért”

közölte Dolinková.

Tagadta Danko azon állítását, hogy a pénzügyminisztérium nem fér hozzá az állami egészségbiztosító, a VšZP könyveléséhez, azzal érvelve, hogy a pénzügyminisztérium a VšZP felügyelőtanácsának tagja (tegyük hozzá, hogy Dolinková ezzel nem azt mondta, hogy minden könyvelés dokumentum a pénzügyminisztérium rendelkezésére áll… – a szerk.).

Šutaj Eštok és Tomáš is elhatárolódott

Danko eszeveszett vádaskodásaira Erik Tomáš munkaügyi miniszter is reagált. Azt állította, hogy nem igaz, hogy ő tehet a szülői bónusz (a dolgozó gyermek járulékából egyenesen a szüleinek utalt nyugdíjrész) leépítéséről. Azzal érvelt, hogy a döntést egy konszolidációs csoport hozta meg, amelyben az SNS-nek is volt képviselete.

„Andre Danko saját korábbi kijelentései ellenére nem csak egyetértett a szülői bónusz csökkentésével, hanem több százmillió euró értékben támogatta a fegyverkezésről szóló döntést is. Én, mint munka-, szociálisügyi és családügyi miniszter ezzel nem tudtam egyetérteni, amiről a koalíciós partnerek is tudnak”

mondta Tomáš.

A HLAS elnöke, Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter, aki a pozíciót Peter Pellegrini elnökké választása után kapta meg, szintén szembehelyezkedett Dankoval. Mint mondta, Dankonak fel kéne hagynia azzal a tevékenységgel, amivel csak gyengíti a koalíciós együttműködést.

„A koalíció olyan erős, amilyen erős a leggyengébb tagja. Hiszem, hogy Andrej Danko is felfogja, ki a koalíció leggyengébb tagja, és a vitaműsorokban a jövőben tartózkodik attól, hogy téves benyomásaival aláássa az egész kormánykoalíció stabilitását”

mondta.

Körkép-vélemény:

Danko motivációiról tudni kell, hogy jelenleg az SNS a felméréseken bőven 5 százalék alatt szerepel. A legkisebb koalíciós partnerként a legnagyobb engedményeket tette. Jelenleg azért támadja a HLAS-t, mert politikai tőkét akar kovácsolni legalább két miniszteri pozíció megszerzésére. Arra hivatkozik, hogy a HLAS kvázi megkapta az államfő posztját, így az SNS-nek is jár egy a legfőbb közjogi méltóságok posztjai közül. Ez lenne a házelnöki poszt. Az eddigi nyilatkozatokból azonban úgy fest, hogy az SNS nem elégszik meg a házelnöki poszttal, legalább egy miniszteri pozícióra is igényt tart (oktatási vagy gazdasági).

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »