Danko szeretné, ha a közmédia kötelezően közvetítene folklórrendezvényeket, regionális és sporteseményeket

Danko szeretné, ha a közmédia kötelezően közvetítene folklórrendezvényeket, regionális és sporteseményeket

A Szlovák Televízió és Rádió (STVR) modern intézménnyé válhat, amely részben előteremtheti a működéséhez szükséges pénzt is, és megfizetheti az alkalmazottait – jelentette ki Andrej Danko, az SNS elnöke az STVR-ről szóló törvény elfogadására reagálva. Meggyőződése, hogy a kormánykoalíció nyáron megegyezik az STVR megbízott vezetőjéről, szeptemberben pedig megválaszthatják az intézmény szerveit, attól függően, hogy Peter Pellegrini államfő hogyan jár el a törvénnyel kapcsolatban.

Roman Michelko (SNS), a parlament kulturális és médiabizottságának elnöke hozzátette, a törvény hatályba lépése után

Ezután lehet majd jelentkezni az STVR vezérigazgatói posztjára, a jelöltekre nyilvános meghallgatás vár.

Danko megismételte, hogy a közmédiában rosszul sáfárkodtak a pénzekkel, és megalapozatlan azzal vádolni az SNS-t, hogy politikai trafikot csinál a közmédiából.

Hírdetés

Hozzátette, hogy az STVR 50 millió eurót kereshet a reklámokon, ezért nem kell majd a pénzről tárgyalnia az állammal. „Kiegyensúlyozottabb lesz a helyzet, és szabadabbak lesznek” – üzente az intézménynek, hozzátéve, a pénzt a jobb feltételek megteremtésére, jobb fizetésekre és az épületek felújítására fordíthatják.

A kereskedelmi tévétársaságoknak azt üzente, a médiapiac kiegyensúlyozása a cél.

Az SNS elnöke azt is bejelentette, hogy a nyáron előkészítik az ún. nemzeti médiahivatal létrehozását, melyhez az online média is tartozna. Arról is tárgyalni akar, hogyan lehet különbséget tenni az újságírók és az „újságíró-politikusok” között, akik a saját politikai nézeteiket képviselik.

Az STVR-ről szóló törvényt csütörtökön hagyta jóvá a parlament.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »