Danko a progresszívokkal karöltve most kaszálhatta el Pellegrini elnöki ambícióit

Danko a progresszívokkal karöltve most kaszálhatta el Pellegrini elnöki ambícióit

Ahogy arról beszámoltunk, Andrej Danko az SNS elnöke élesen bírálta koalíciós partnerét,  Peter Pellegrini (HLAS) házelnököt az államfőválasztás kapcsán. Az viszont jelentősen emelte a tétet a kibontakozó kampányban, hogy Danko utalásokat tett Peter Pellegrini nemi irányultságára. A jelenlegi házelnökkel kapcsolatban egy ideje hallani pletykákat arról, hogy meleg, és bár ez sosem nyert megerősítést, cáfolni se nagyon cáfolta az érintett. Az SNS lépése azonban kontraproduktív lehet, és bizonyos tekintetben Ivan Korčok balliberális jelölt malmára hajtja a vizet.

Pellegrini hivatalosan még nem vállalta az elnökjelöltséget, bejelentést január közepére ígért. A helyzet összetettségét az adja, hogy Pellegrini államfőként egyértelműen a liberálisokat erősítené, ami megingathatja a Smer-HLAS-SNS kormánykoalíció stabilitását. Egyes forgatókönyvek szerint a Smer felszívhatná ugyan a Pellegrini távozása miatt meggyengülő párt pozícióit és képviselőit, de ennek száz százalékos sikerére semmilyen garancia nincs, a koalíciót pedig csak 4 mandátum választja el a kisebbségi kormányzástól.

Ilyen körülmények között teljesen logikus lenne arra gondolni, hogy Robert Fico (Smer) kormányfő bár látszólag támogatja Pellegrini jelölését, valójában Andrej Dankon keresztül próbálja távol tartani az elnöki ambícióktól, miközben lázasan keresnek egy megfelelő koalíciós elnökjelöltet, aki képes lenne legyőzni Korčokot.

Andrej Danko az utóbbi időszakban olyan Fico számára, mint Dmitrij Medvegyev Putyin számára. Kijelentései nyers támadások a koalíciós partnerrel szemben, olyan erős kritikák, amelyeket maga Robert Fico nem fogalmazhatna meg a koalíció szétesésének kockázata nélkül.

Danko pedig azt reméli, hogy megfelelő alkupozíciót tud kialakítani Pellegrini nyomás alatt tartásával ahhoz, hogy miniszteri és más pozíciókat halásszon el a HLAS-tól.

Azzal azonban, hogy Danko belengette Pellegrini legnagyobb Achilles-sarkát, a nemi irányultságáról szóló pletykákat, könnyen lehet, hogy túllőtt a célon. Eddig ugyanis a mainstream sajtó gondosan elkerülte a téma feszegetését Pellegrini kapcsán. Most azonban nem ez történt.

Danko kijelentései után, a Denník N újságírója, Monika Tódová, aki a sajtó szerint Pamela Záleská bírónővel folytat élettársi viszonyt, közölt egy véleménycikket a vörös lap hasábjain, ahol arról értekezik, hogy vajon Peter Pellegrini homoszexuális-e. Nyilván egyértelmű választ nem fogalmaz meg, de egyértelmű utalásokat igen:

Hírdetés

„Külföldön ezt nyilván nagy dolog lenne: Szlovákiában először választanak államfőnek egy LGBTI+ személyt”

írta. De azt is hozzátette, hogy valódi választ az elnökválasztási kampány végéig valószínűleg nem kap a nyilvánosság Pellegrini nemi irányultságát illetően.

Nem annyira lényeges, mit gondol Tódová a témáról, az viszont beszédes, hogy egyáltalán írt róla, méghozzá olyan kontextusban, amivel a Pellegrinivel kapcsolatos nem hivatalos sejtésekre erősít rá. A fő üzenet ugyanis a következő: a progresszív lap LGBTI+ újságírója saját érzései mentén mutat rá, hogy Pellegrininek miért is kell elrejtenie irányultságát a nyilvánosság elől. A sok „ha” és feltételes mód közül szépen kiolvasható, hogy mit gondol (vagy épp tud) a Denník N újságírója Pellegriniről.

Ezzel pedig eldőlni látszik, hogy a progresszív erőtér ezúttal nem fogja megkímélni a HLAS elnökét a kínos magánéleti kérdésektől a politikai korrektség nevében. Sokkal több forog ugyanis kockán a „PC”-nél: atlantista-progresszív elnököt akarnak látni az államfői székben, aki támogatja az LMBTQ-lobbit, a tagállami vétó eltörlését, Európa eladósítását, Ukrajna pénzelését, az amerikai külpolitika és gazdasági érdekek érvényesülését, és elszabotálja a kormány kinevezéseit a kulcspozíciókba. Ha ezt úgy tudják bebiztosítani, hogy kinyírják Pellegrini elnöki ambícióit, de ezzel megnyerik a választásokat Korčok számára, akkor ezt fogják tenni. 

Nagyon feltűnő volt, hogy Andrej Danko látványos támadása után milyen gyorsan reagált Ivan Korčok, és milyen mértékben kiállt Pellegrini védelmében. Aligha korrektségről van szó, sokkal inkább alibiről: bármi jön is ezután, bármit is írjon a mainstream sajtó legfőbb riválisáról, azt ne kössék hozzá.

Fontos még kiemelni, hogy maga Fico taktikai okokból is sarokba szoríthatja Pellegrinit, aki ha elindul az államfőválasztásokon, a jelenlegi „kompromisszumos” és „mérsékelt” jelölt pozíciójából egyetlen Danko nyilatkozatot követően hirtelen a radikális-progresszív LMBTQ-lobbi pozíciójában találná magát. Ebben az esetben Pellegrini nem tudná megszólítani a baloldali választókat, de megosztaná a progresszív választókat, súlyos kárt okozva Korčok esélyeinek. Fico pedig kirukkolhat saját jelölttel. Ez újabb magyarázat arra, miért nem fog kesztyűs kézzel bánni a sajtó Pellegrinivel, ezt a lehetőséget ugyanis mindenáron meg akarják majd előzni. 

Akár megvalósul a fenti forgatókönyv, akár nem, egy biztos: Pellegrini esélyei a választási győzelemre minden nappal csökkennek. Túlságosan támadható a sosem cáfolt pletykákkal, és politikai szempontból végzetes lehet számára, ha ugyanazt a kudarcot szenvedi el, mint a parlamenti választásokon. 2023 elején a HLAS még vezette a felméréseket, majd fokozatosan visszaszorult a harmadik helyre, mert túlságosan összecsengett a retorikája a progresszívokkkal. Most ugyanez játszódhat le: a felméréseket vezető Pellegrini gyorsan lecsúszhat a dobogóról és kieshet a játékból, ami meggyengítené a pozícióját a párton belül, és meggyengítené pártját a koalíción belül.

Komjáthy Lóránt


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »