Dan Barna: nem támogatjuk Cîțut, feszólítjuk koalíciós partnereinket, vonják meg tõle a bizlamat!

Dan Barna: nem támogatjuk Cîțut, feszólítjuk koalíciós partnereinket, vonják meg tõle a bizlamat!

Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter és Andreea Moldovan államtitkár menesztése következtében komoly megpróbáltatás elé néz a koalíció. Az USR-PLUS kijelentette, hogy nem kívánja törésre vinni az együttműködést a liberálisokkal és az RMDSZ-szel létrehozott koalíciót, azonban a reformok

Hírdetés

Délután három órakor Dan Barna miniszterelnökhelyettes az USR-PLUS társelnöke sajtótájékoztatót tartott, amelyben elmondta: politikai éretlenségről tett tanúságot a miniszterelnök akkor, amikor a járványhelyzet kellős közepén menesztette a minisztert. Ma délelőtt gyakorlatilag a kész tények elé állították az USR-t, gyakorlatilag közölték, hogy menesztik a tárcavezetőt, minden előzetes megbeszélés, konzultáció nélkül – részletezte a miniszterelnökhelyettes. Ez az eljárás elfogadhatatlan, mert maximális krízishelyzetet provokált, éppen emiatt Citu nem támogatható többé kormányfőként – hangsúlyozta Barna.
A politikus hangsúlyozta: nem vállalja az ideiglenes kinevezését az egészségügyi minisztérium élére, mert ezt sem tartja elfogadható megoldásnak az aktuális körülmények között.

Dan Barna kijelentette, hogy a miniszterlnök mai döntésnek nincs semmiféle jogi háttere, ugyanis nem történt meg a hivatalos konkrét értékelése a miniszter tevékenységének. A döntés azt mutatja, hogy nem tisztelik az USR-PLUS-t koalíciós partnerként.

Az USR elnöke kijelentette, hogy sürgősen találkozni szeretnének Ludovic Orban PNL-elnökkel és Kelemen Hunorral RMDSZ-elnökkel, hogy eldöntsék közösen a bizalom megvonását Florin Citu kormányfőtől.
Az olti kampány sikertelenségére is rámutatott Barna, hiszen Románia a 25. helyen áll átoltottság szempontjából a 27-ből, európai szinten.
Újságírói kérdésekere válaszolva, hogy mi történik abban az esetben, ha a liberálisok nem vonják meg Citutól a bizalmat, milyen kiutat látnak a válságból, Barna kifejezte a meggyőződését, hogy a koalíción belül megoldást találnak a helyzetre.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »