Dal- és Táncünnepély Csécsett

A 69. Járási Dal- és Táncünnepélyt a Csemadok Kassa-környéki Területi Választmánya, a Csemadok Csécsi Alapszervezete és a Csécsi Községi Hivatal és Önkormányzat az idén közösen szervezte meg.

A találkozó a Bódva-völgye, a Kanyapta mente és a Hernád partja régiójának legnagyobb népművészeti seregszemléje. A területi rendezvényre Csécsett a szabadtéri színpadon és környékén került sor.

A vasárnap délután játszóházi foglalkozásokkal és népművészeti kirakodóvásárral kezdődött. A szabadtéri színpadon a seregszemle ünnepélyes megnyitóján Bubenkó György, a Csemadok Kassa-környéki Területi Választmányának elnöke, Köteles László, a Csemadok általános alelnöke és Csécs polgármestere, Lukáš Macák köszöntötték az egybegyűlteket. Köszönetüket és örömüket fejezték ki, hogy ezen esemény újra megrendezésre került és reményüknek adtak hangot, hogy ez folytatódni fog.

„Hogy kicsit megünnepeljük nyelvünket, a kultúránkat, azokat az értékeket, melyek összekötnek bennünket”

Hírdetés

– mondta Köteles László.

Bányász Emőke, a Csemadok Csécsi Alapszervezetének elnöke beszédében kiemelte a kulturális szervezet egyedülállóságát. „Külön öröm és megtiszteltetés számomra, hogy Csécs immár másodszor ad otthont ennek a jeles rendezvénynek, ahol a környék szólistái, csoportjai, versmondói, előadói ismét találkoznak, fellépésükkel színesebbé teszik ezt a mai napot. Csemadokosnak lenni feladat, kihívás és felelősség is egyben, főleg, ha a szervezet életében aktívan veszünk részt. Az előadók, csoporttagok, de az alapszervezetek vezetőségi tagjai is tudják, hogy a Csemadok nem egy egyszerű tömörülés, hogy feladata van: megőrizni és továbbadni kincseinket, szokásainkat, hagyományainkat, népdalainkat, irodalmunkat. Csemadokosnak lenni jó, olyan, mintha egy nagy család tagjai lennénk és ez felemelő érzés. Ami viszont a legfontosabb, ebbe a családba bárki bármikor beléphet, mindenkit szívesen, tárt karokkal fogadunk. A mai délután is ennek jegyében telik” – ezekkel a szavakkal köszöntötte a jelenlévőket Emőke.

A népművészeti műsorban felléptek a Bódva-völgy, a Kanyapta mente és a Hernád partja magyarok által lakott településein működő vers- és prózamondók, népmesemondók, magyar operett- és nótaénekesek. A Csereháti népművészeti nosztalgia című összeállításban a népdal, népzene és néptánc jegyében a Kassa-környéki járásban működő népdalénekesek, énekcsoportok, népdalkörök, citerazenekarok, hagyományőrző csoportok és néptáncegyüttesek léptek fel. Az ünnepség a somorjai Rómeó Vérzik zenekar, Kovács Koppány vezetésével fejeződött be.

A szerző felvételei. 

(Máté Gyöngyi/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »