Csúszunk bele a háborúba: NATO-országok területén tárolná Ukrajna a Nyugattól kapott F-16-osait

Csúszunk bele a háborúba: NATO-országok területén tárolná Ukrajna a Nyugattól kapott F-16-osait

Ukrajna amerikai gyártmányú F-16-os vadászgépeket kap a Nyugattól. A fő probléma az, hogy a vadászgépek nagyon igényesek a reptérre, és Ukrajnában nem nagyon vannak olyan repterek, amelyek fogadni tudnák őket. Már az első felajánlás idején felmerült a gyanú, hogy majd közép-kelet-európai országok területéről indítanák csatába az F-16-osokat. Most ebbe az irányba tettünk egy rémisztő lépést.

A KyivIndependent angol nyelvű ukrán lapnak nyilatkozva Szerhij Hulobcov ukrán dandártábornok kijelentette, a hamarosan hadrendbe lépő F-16-os vadászrepülőgép-flottáját úgy fogja megvédeni a Kreml támadásaitól, hogy néhány harci repülőgépet harmadik országokban fog elhelyezni, ahol Oroszország valószínűleg nem fog csapást mérni rájuk.

„Számos repülőgép érkezik Ukrajnába. Vannak bizonyos gépek, amelyeket Ukrajnán kívül biztonságos légibázisokon fognak tárolni, hogy ne vehesse őket célba az ellenség. Ez lesz a tartalékunk arra az esetre, ha a hibás gépeket rutin karbantartás során cserélni kell”

mondta.

„Vagyis ennek célja, hogy folyamatosan egy bizonyos számú repülőgép legyen az üzemi leltárban, ami megegyezik a pilóták számával. Ha több pilóta lesz, több lesz a gép is Ukrajnában”

tette hozzá.

Ukrán katonai elemzők korábban arról beszéltek, hogy a vadászgépek rövid- és középtávon nem tudják megfordítani a háború menetét, és kezdetben Kijev csak 4-6 F-16-ost állítana szolgálatba és kizárólag alacsony kockázatú küldetésekben.

Ugyanakkor a fent említett „tartalék” gépek tárolására legnagyobb valószínűséggel Lengyelország és Románia légibázisait használnák.

Hírdetés

Összességében tehát arról van szó, hogy az oroszok ellen bevetendő vadászgépeket NATO-országok területéről is indíthatnák. Elég vérszegény kifogás ugyanis az, hogy ezek a gépek „csak tárolódnak” a légibázisokon, és hogy ennek a mesének mennyire adnak hitelt Moszkvában, csak az oroszokon múlik.

Márpedig Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban arra figyelmeztetett, hogy Moszkva fontolóra veheti NATO területek elleni csapás lehetőségét, ha azok befogadják Ukrajna vadászgépeit.

„Ha az ukrán határokon kívüli légi táaszpontokon állomásoznak, és harcra használják őket, akkor meg kell néznünk, hogyan és hova csapjunk le az ellenünk folytatott harcban használt eszközökre”

mondta Putyin. Korábban azt is mondta, hogy az F-16-osok képesen nukleáris fegyver célbajuttatására is, amit szintén figyelembe fognak venni a döntés során.

Nem ez az első példa arra, hogy közép-kelet-európai országokat próbálnak nyugati ötletek alapján háborúba sodorni. Nemrég jelent meg egy dokumentum, ami azt javasolja, hogy Nyugat-Ukrajna légterét a szomszédos NATO-országok területéről védjék – és itt elsősorban Szlovákiáról, Magyarországról és Lengyelországról volt szó. Az értelmi szerzők között volt Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter és Mikuláš Dzurinda volt szlovák kormányfő is. Állításuk szerint a dologban nincs kockázat – de ezt sem ők döntik el.

Néhány hete döntött úgy a Nyugat, hogy engedélyezi Ukrajnának a nyugati fegyverek bevetését orosz területek ellen. A javaslat legnagyobb szorgalmazói azzal érvelnek, hogy ezt a nemzetközi jog lehetővé teszi, így nem jelent eszkalációt.

Mondják ezt annak fényében, hogy Oroszország épp a nemzeti jogot semmibe véve támadta meg Ukrajnát, tehát arra számítani, hogy majd a nemzetközi jog alapján ítéli meg a nyugatiak döntését, gyermeteg elképzelés.

Láthatóan sokan mindent megtennének a háború kiszélesítéséért.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »