Csőstül jön a baj? Kánikulára, áradásra és viharokra is figyelmeztetnek a szlovák meteorológusok

Csőstül jön a baj? Kánikulára, áradásra és viharokra is figyelmeztetnek a szlovák meteorológusok

Nehéz nap elé néz az ország. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet munkatársai szerint kánikulára, viharokra, jégesőre, sőt áradásokra is fel kell készülnünk. 

Különösen meleg lesz ma az ország keleti részén, illetve Közép-Szlovákia déli tájain, itt a maximális hőmérséklet akár a 34 Celsius-fokot is meghaladhatja majd. Lesz ennél rosszabb is! Másodfokú hőségriadó van érvényben

Hírdetés

a Tőketerebesi, a Nagymihályi és a Szobránci járásban, itt 36 fok fölé kúszhat a hőmérő higanyszála.

A szakemberek a már jól ismert szabályok betartására figyelmeztetnek. Igyunk sok folyadékot, a déli órákban lehetőleg ne tartózkodjunk napon, ha mégis, viseljünk legalább valami fejfedőt, a kutyákat ne ilyenkor vigyük sétálni, s ha ne adj Isten kocsiba zárt kisgyermekre vagy állatra lennénk figyelmesek, azonnal értesítsük a hatóságokat.

A nagy kánikula miatt a jégesők kialakulása is valószínűbb, a Zsolnai, a Trencséni, Eperjesi, Kassai és a Besztercebányai kerületben különösen. Egyszerre akár 40 mm csapadék is eshet, a széllökések sebessége elérheti a 85 km/h-t. A várható esőzések miatt a Szinnai járásban lehet kisebb áradásokra, elöntött pincékre számítani – figyelmeztet a szakszolgálat. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »