Csökkentek a termelői árak az euróövezetben és az EU-ban májusban

Csökkentek a termelői árak az euróövezetben és az EU-ban májusban

Csökkentek a termelői árak az euróövezetben és az EU-ban májusban Kulcsár Péter2024. 07. 03., sze – 13:08

Havi és éves összevetésben egyaránt csökkentek a termelői árak májusban az euróövezetben és az Európai Unióban főként az energiaárak csökkenésének hatására – közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán.

Májusban az euróövezetben az elemzők által várt 0,1 százaléknál nagyobb mértékben, 0,2 százalékkal csökkentek a termelői árak áprilishoz képest, amikor 1 százalékos esést mértek

Az EU-ban a termelői árak csökkenése 0,3 százalék volt áprilissal összevetve, amikor 0,7 százalékos esést regisztráltak.

Hírdetés

Az euróövezetben az energiaárak egy hónap alatt 1,1 százalékkal csökkentek, miután áprilisban 3,6 százalékkal estek. Az Európai Unióban az energiaárak havi szinten 1,3 százalékkal csökkentek májusban az áprilisi 2,5 százalék esést követően.

Energiaárak nélkül a termelői árak az euróövezetben 0,1 százalékkal, az EU-ban pedig 0,2 százalékkal emelkedtek havi szinten, miután áprilisban az euróövezetben 0,3 százalékos, az EU-ban 0,2 százalékos növekedést mértek.

Tavaly májushoz képest 4,2 százalékos volt az euróövezeti termelői árak csökkenése az elemzők által várt 4,1 százalék helyett az előző havi 5,7 százalékos esést követően. A termelői árak éves szintű csökkenése elsősorban arra vezethető vissza, hogy az energiaárak 11,4 százalékkal estek májusban, illetve 14,7 százalékkal áprilisban éves összevetésben.

Az EU-ban éves összevetésben 4 százalékkal csökkentek a termelői árak májusban az egy hónappal korábbi 5,4 százalékos visszaesés után. Az energiaárak 10,3 százalékkal csökkentek májusban az áprilisi 13,4 százalékos esés után.

Az energiaárak nélküli májusi termelői árcsökkenés éves szinten 0,4 százalék volt az euróövezetben és 0,6 százalék az EU-ban.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »