Csodagyerekként kezdte a berecki hegedűművész

Csodagyerekként kezdte  a berecki hegedűművész

Felix Mendelssohn-Bartholdy válogatott műveiből összeállított hangversennyel fogja megörvendeztetni közönségét a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban február 17-én 19 órától fellépő Szegedi Szimfonikus Zenekar. A különleges zenei eseménynek háromszéki vonatkozása is van, hiszen a szólót játszó Kosztándi István Liszt Ferenc-díjas hegedűművész bölcsőjét Bereckben ringatták.

Az előadóművész, koncertmester, tanszékvezető egyetemi tanár Kosztándi Istvánra a szülőfalujában csodagyerekként emlékeznek, akinek zenei tehetsége már zsenge korában megmutatkozott. Alig háromesztendősen hallás után xilofonon, majd tangóharmonikán, ötévesen hegedűn is játszott. Szomorú, hogy a földi létből idejekorán eltávozott édesanyja ennek már nem örülhetett.

Hírdetés

Adottságára felfigyelt a református teológiát végzett, de a kommunisták által az egyházból kilépésre kényszerített, ezért óvónőként tevékenykedő Magdi néni. Az ő tanácsára hallgatva édesapja a kolozsvári zeneiskolába íratta az alig hatesztendős Istvánt, aki tizenhat, tehetsége kibontakoztatásának szentelt év után, évfolyamelsőként szerzett konzervatóriumi oklevéllel a zsebé­ben hagyta el a kincses várost.

Hivatásos művészként kezdetben a Nagyváradi Állami Filharmónia zenekarának volt a tagja, ahonnan 1991-ben átigazolt a Szegedi Szimfonikus Zenekarhoz, 1995-től pedig visszatérő vendégművésze volt a lisszaboni Metropolitana Kamarazenekarnak. Szólistaként Magyarországon és Románián kívül Olaszországban, Portugáliában és Kínában is elbűvölte játékával a nagyérdeműt.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »