Csillagászat határok nélkül – az ógyallai és a tatai csillagvizsgáló együttműködése

Csillagászat határok nélkül –  az ógyallai és a tatai csillagvizsgáló együttműködése

A Szlovák Központi Csillagvizsgáló határon túli együttműködésbe kezdett a tatai Posztóczky Károly Csillagvizsgálóval. A projekt a „Csillagok összekötnek minket – csillagászat határok nélkül” címet viseli, költségvetése 391 020 euró, melyből 332 ezer eurót az Európai Regionális Fejlesztési Alapból finanszíroznak.

A projekt idén január elsején kezdődött, és jövő év végéig tart. Fő célja a régió legfontosabb csillagvizsgálói, az ógyallai Szlovák Központi Csillagvizsgáló, illetve a tatai Posztóczky Károly Csillagvizsgáló és Múzeum közötti hosszú távú együttműködés megerősítése és fejlesztése. A projekt fontos része a csillagászat tudományos ismereteinek fejlesztése, hogy ez a lenyűgöző tudományág vonzóbbá váljon a nagyközönség számára.

Az együttműködés keretén belül közös programokat szerveznek, melyek célja a magyarországi kollégák oktatása a Nap és a meteorok megfigyelésére. Ezután párhuzamos csillagászati megfigyeléseket végeznek mindkét városban. Emellett a két csillagvizsgáló történelméről és jelenéről szóló közös kiadvány háromnyelvű változatban jelenik meg, illetve egy csillagászati témájú, gyerekeknek szóló kifestő is napvilágot lát magyarul.

Hírdetés

Szakmai konferenciák mellett fesztiválokat is szerveznek, tudás- és művészeti versenyeket, kirándulásokat. A csillagvizsgálók munkatársai elkészítik a történelmi eszközök másolatait, melyek eredeti változatai az ógyallai Konkoly-Thege Miklós Múzeumban és a tatai Posztóczky Károly Múzeumban találhatóak.

A projekt megvalósításában az együttműködés előnyei különösen a Szlovák Központi Csillagvizsgáló számára a következőek:
– a Nap és a meteorok csillagászati megfigyelései adatbázisának kitöltése kedvezőtlen időjárás esetén Ógyallán,
– intézményünk történetének és jelenének tudatosítása a nagyközönség bevonásával szakmai és versenyzői tevékenységeinkbe,
– a múzeumi kiállítás interaktivitásának növelése QR-kódok hozzáadásával a kiállított tárgyak leírásához.

(Szlovák Központi Csillagvizsgáló sajtóközleménye/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »