Csíkszereda önkormányzata krízisközpontba költöztetné a hajléktalanná vált csíksomlyói roma családokat

Csíkszereda önkormányzata krízisközpontba költöztetné a hajléktalanná vált csíksomlyói roma családokat

 Csíkszereda önkormányzata konténerlakásokból kialakított krízisközpontba költöztetné az egy évvel ezelőtti tűzvész következtében hajléktalanná vált csíksomlyói roma családokat – közölte az Agerpres hírügynökség a Sógor Enikő alpolgármester keddi sajtótájékoztatóján elhangzottakra hivatkozva. A hajléktalanok közül több mint százan továbbra is a város sportcsarnokában vannak ideiglenesen elszállásolva.

Hírdetés

   Sógor Enikő kedden elmondta: a helyi tanács telket vásárolt amelyen azt a negyven konténert helyezik el, amelyekben ideiglenes szállást kapnak a hajléktalan családok. Jelenleg a telek közművesítésének előkészületei vannak folyamatban. A negyven lakókonténer mellett 12 olyan konténert is felszerelnek, amelyekben a krízisközpont vizes blokkjait, illetve étkezőjét rendezik be.
   Az alpolgármester szerint a krízisközpont konténereiben is csak ideiglenesen kapnak szállást a hajléktalanok. Az önkormányzat szociális lakásokat kíván építeni, amelyekben hosszabb távon is el lehet helyezni őket.
   Sógor Enikő hozzátette: az a cél, hogy a családok önellátóvá váljanak. Szerinte máris érzékelhetők pozitív változások a sportcsarnokban lakók, és elsősorban a gyermekek életében. Őket sikerült óvodába, iskolába beíratni. Olyan tagjai is vannak a közösségnek, akik a „Második esély”-program keretében ötvenévesen járnak iskolába.
   A 2021 január 7-én este kiütött tűzvészben a romák által lakott nyomornegyed mintegy fele semmisült meg. A tűzvész nem követelt emberéletet, és senki sem sérült meg. A hajléktalanná vált lakosok egy része rokonokhoz menekült, 252 embert – köztük 141 gyereket – a helyi hatóságok az Erőss Zsolt nevét viselő sportcsarnokban szállásoltak el ideiglenesen. Közülük 109-en azóta is a sportcsarnokban laknak. 


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »