Csehország további 200 000 lőszert vár, amit majd átad Ukrajnának

Csehország további 200 000 lőszert vár, amit majd átad Ukrajnának

Az Ukrajna számára kötelezően megerősített 300 000 darab lőszer beszerzésén kívül a cseh kezdeményezés további 200 000 darabot ígért nem kötelező jelleggel.

Ezt Petr Fiala (ODS) miniszterelnök mondta kedden a prágai várban a Biztonságunk nem magától értetődő című konferencián.

A miniszterelnök a múlt héten azt mondta, hogy eddig annyi pénz gyűlt össze, hogy az első 300 000 tüzérségi lövedékszállítmányt meg tudják vásárolni.

Eddig tizennyolc ország – közük Kanada, Németország, Hollandia és Lengyelország is – csatlakozott a cseh kezdeményezéshez, amely a lőszerek harmadik országokból történő beszerzésére irányul – mondta Fiala.

Ezt nagy sikernek tartom. Ez egy újabb bizonyíték arra, hogy Csehország teljes értékű aktív szereplője az európai biztonságpolitikának, hogy ki tudja használni előnyeit”

– mondta a miniszterelnök.

Petr Pavel cseh elnök február közepén a müncheni biztonsági konferencián tájékoztatott arról, hogy harmadik országokban tüzérségi lövedékeket vásárolhatnak az ukránok számára.

Hírdetés

Fiala kedden elmondta, hogy Csehország két év alatt több mint egymillió darab nagy kaliberű lőszert szállított Ukrajnának. A kezdeményezés, hogy harmadik országoktól további lőszert szerezzenek be, viszonylag egyszerű, de szaktudást igénylő mechanizmus – vélekedett Fiala.

Valódi eredményeket hoz majd Ukrajna védelme számára, és további támogatást nyújthat Ukrajnának egy olyan időszakban, amikor az európai országoknak még nincs elegendő kapacitásuk a saját termeléshez”

– mondta.

Fiala szerint sajnos tavaly óta nem történt olyan jelentős változás, amely reményt adna arra, hogy az ukrajnai harcok hamarosan véget érnek.

Éppen ellenkezőleg, a valószínűbb forgatókönyvek között szerepel a kimerítő háború folytatása vagy az orosz agresszió eszkalálódása”

– tette hozzá.

Értékelte, hogy a nyugati országok túlnyomó többsége két évvel az ukrajnai orosz invázió kezdete után is határozott és egységes.

A prágai tanácskozáson felszólalt Bill Clinton korábbi amerikai elnök és Petr Pavel cseh államfő is.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »