Csehország tankokat és páncélozott járműveket ad át Ukrajnának

Csehország tankokat és páncélozott járműveket ad át Ukrajnának

Csehország több száz tankot és páncélozott szállítójárművet küld Ukrajnának. Ezek régebbi gyártmányú harckocsik. A csehek korábban muníciót és repülőgépek elleni légvédelmi egységeket is adtak át az ukrán haderő támogatására. A mostani szállítmány, bár régi járművekről van szó, előnyösebbek, mert az ukrán hadseregnél is rendszeresítettek.

Az újságírók fotózták le a vasúton országot elhagyó járműszállítmányt, amelyre a cseh vezérkar adta áldását.

A szerelvényeken összesen négy tucat T-72-es tank, nagyjából 50 BVP-1-es gyalogsági páncélozott transzportert (ezek elvileg kétéltűek). A szállítmányt hétfőn indították el, miután megállapodtak a NATO-szövetségesekkel.

Hírdetés

Byly zaznamenány dodávky českých BVP a tanků T-72. Ministryně obrany @jana_cernochova si zaslouží velkou pochvalu, tohle teď těžce bojující ukrajinská armáda opravdu velmi potřebuje 👍 Věřím, že se podaří v těchto dodávkách🇨🇿 pokračovat. Sláva Ukrajině 🇺🇦✌️ https://t.co/1QPVTyULAi — Ondřej Benešík (@BenesikOndra) April 5, 2022

Az egyértelmű, hogy a szállítmányról a nyilvánosság nem tudott. Sejtések voltak, a fotók megjelenéséig napokon át spekulált a sajtó a arról, hogy páncélosokat küldhetnek Ukrajnába. A kedden közzétett felvételek után Jan Černochová külügyminiszer is elismerte a szállítmány létezését, ám nem volt hajlandó válaszolni arra, konkrétan milyen tételekről van szó.

DennikStandard.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »