Csehország pénzt biztosít 800 ezer robbanószer megvásárlására Ukrajna számára

Csehország pénzt biztosít 800 ezer robbanószer megvásárlására Ukrajna számára

Petr Pavel cseh államfő újságírókkal közölte, hogy megvan a szükséges összeg ahhoz, hogy Ukrajna számára 800 000 darab tüzérségi lőszert vásároljanak az Európai Unión kívüli országokból. 

A Csehország által kezdeményezett segélyhez további 18 ország csatlakozik. A lőszereknek a következő hetekben Ukrajnába kell érkezniük – mondta Pavel.

Petr Fiala (ODS) cseh miniszterelnök üdvözölte, hogy az Oroszország által megtámadott országnak nyújtott segítségnyújtás érdekében képesek együttműködni a partnerekkel. Megerősítette, hogy idén több százezer lőszert szállítanak. Tomáš Pojar nemzetbiztonsági tanácsadó szerint azonban a teljes költséget nem fedezik, és úgy tűnik, az elnök csak az első küldeményre gondolt.

Elmondta, hogy a következő lépést a cseh kormánynak kell megtennie, amely memorandumot köt és kölcsönös kapcsolatokat létesít.

A cseh fél részéről ezután következik majd az összes hozzájáruló állam tájékoztatása a menetrendről és arról, hogyan fogunk eljárni”

– mondta Pavel elnök.

Fiala miniszterelnök szerint Ukrajnának most nagyobb szüksége van a támogatásra, mint valaha.

Örülök, hogy a világ számos partnerével együtt tudunk dolgozni a szükséges segítség nyújtásában. Garantálhatom, hogy idén több százezer lövedéket fogunk szállítani”

– mondta a miniszterelnök csütörtökön.

Pojar nemzetbiztonsági tanácsadó azonban kételkedik abban, hogy az összes lőszer megvásárlásához szükséges pénz előteremthető.

Feltételezem, hogy az elnök az első tétel fedezésére gondolt, nem a teljes kezdeményezésünkre, azt még semmiképpen sem fedeztük”

– mondta Pojar, aki a kezdeményezést koordinálja.

Hírdetés

Jana Černochová (ODS) védelmi miniszter szerint a szükséges pénz előteremtésének sebessége kiváló.

A kezdeményezés folytatódik, folyamatosan keressük a nyugati és keleti eredetű lőszerek beszerzésének további lehetőségeit. Feltétlenül ki kell használni ennek a széles koalíciónak a lehetőségeit”

– mondta.

Rámutatott, hogy Csehország az elsők között volt, amely rakétavetőket, harckocsikat, tarackokat vagy harci helikoptereket szállított Ukrajnának.

Ez akkor történt, amikor más országok még haboztak, mert aggódtak Oroszország reakciója miatt. Amikor világossá vált, hogy Európa erőfeszítései az ígért lőszerek szállítására nem fognak teljesülni, mi voltunk az elsők, akik lőszer-kezdeményezéssel álltunk elő, ismét vezető szerepet vállalva az Ukrajnának nyújtott segítség élvonalában”

– tette hozzá.

A szuverén Ukrajna védelme Európa biztonságának érdeke, mert az orosz imperializmus nem áll meg Ukrajnában. A cseh diplomácia mindent megtesz a cseh állampolgárok biztonsága érdekében”

– mondta Daniel Drake, a cseh külügyminisztérium szóvivője.

Pavel elnök idén február közepén a müncheni biztonsági konferencián tájékoztatott arról a lehetőségről, hogy harmadik országokban tüzérségi lövedékeket vásárolhatnak az ukránok számára. Elmondta, hogy Csehország 500 000 darab NATO-szabvány kaliberű tüzérségi lőszert és további 300 000 darab szovjet kaliberű lőszert talált az EU-n kívüli országokban.

Pavel nem kívánta megemlíteni az egyes államoktól származó összegeket.

Valószínűleg nem lenne tisztességes azokkal az államokkal szemben, amelyek hozzájárultak, ha nem beszéltük meg velük”

– közölte.

Elmondta, hogy a szükséges összeget Norvégia csütörtökön tett felajánlással egészítette ki.

Most már a vállalataink és a védelmi minisztérium ügyességén múlik, hogy felgyorsítsuk az egész folyamatot”

– tette hozzá Pavel.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »