Csehország felől Szlovákiába jelenleg több migráns érkezik, mint Magyarországról

Csehország felől Szlovákiába jelenleg több migráns érkezik, mint Magyarországról

Jelenleg több migráns érkezik Csehországból, mint Magyarországról. Roman Mikulec belügyminiszter elmondta, aktívan egyeztetni kell a problémáról a cseh féllel.

„Az úgy nem működik, hogy nem tartják be a visszafogadási egyezményt” – mondta a szerdai kabinetülés után. A miniszter hozzátette, folynak a tárgyalások Csehországgal, jövő hétre szakértői szintű megbeszélést hívtak össze. Mikulec az Európai Bizottság képviselőivel is egyeztet a kérdésről.

„Azért foglalkozunk ezekkel az ügyekkel uniós szinten, mert meg kell védenünk a schengeni külső határt. Ha ezt megoldjuk, akkor nem lesz szükség olyan belső intézkedésekre, mint amilyeneket most kellett elrendelni a határon” – mutatott rá.

A miniszter tájékoztatása szerint a belügyminisztérium által Jókúton kialakított központban élelmet és orvosi ellátást nyújtanak a migránsoknak.

Hírdetés

„Filip Vagač kormánymegbízott és a belügyi tárca válságkezelési osztálya tárgyalásokat folytat a civil szektorral. Folyamatos egyeztetés folyik arról, hogy ezek a szervezetek miben tudnak segíteni” – tette hozzá.

Mikulec tájékoztatása szerint a rendőrség megerősíti a járőrözést. „Mivel ez az erőforrás korlátozott, a hadsereg segítségét kértük” ľ mondta.

A kormány szerdai döntése értelmében naponta akár 100 katona is segítheti a rendőrség munkáját.

A tárcavezető azt egyelőre nem tudta megmondani, szükség lesz-e még több katona bevetésére. „Örülnénk, ha erre nem lenne szükség, ezért mindent megteszünk azért, hogy javuljon a helyzet a külső határokon, és enyhüljön a nyomás a magyar–szerb határon” – mondta, hozzátéve, hogy fontos szerepük van a Szerbiával és Törökországgal folytatott uniós szintű tárgyalásoknak is.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »