Cseh miniszter: a cseh lakosság számára nem jelentene fenyegetést az atomfegyverek bevetése Ukrajnában

Cseh miniszter: a cseh lakosság számára nem jelentene fenyegetést az atomfegyverek bevetése Ukrajnában

Nem jelentene veszélyt a cseh lakosság számára a taktikai atomfegyverek bevetése Ukrajnában – vélte Jana Černochová cseh védelmi miniszter a közszolgálati Cseh Televízió vasárnapi vitaműsorában.

„Ha ez meg is történne, az Csehország lakossága számára semmiféle veszélyt nem jelentene” – mondta a tárcavezető kérdésre válaszolva.

Moszkva azon bejelentésére reagálva, hogy Oroszország taktikai atomfegyvereket telepít a szomszédos Fehéroroszországba, Černochová leszögezte: Csehország semmi esetre sem számol azzal, hogy területére atomfegyvereket telepíthetnének. „Semmi ilyesmi nincs napirenden” – hangsúlyozta a védelmi miniszter.

Hírdetés

A miniszter úgy vélte, hogy erre az orosz bejelentés nélkül is sor került volna. „Az Ukrajnában lejátszódó eseményeket nem lehet figyelmen kívül hagyni” – mutatott rá Černochová.

Lubomír Metnar korábbi védelmi miniszter, Černochová beszélgetőpartnere szintén úgy fogalmazott, hogy „az orosz bejelentésre mindenképpen reagálni kell”.

Jana Černochová szerint nem valószínű, hogy az orosz„ukrán konfliktus gyorsan befejeződne, másfelől folyamatos erőfeszítéseket kell tenni a problémák diplomáciai megoldása érdekében.  

(MTI /Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »