Cseh államfő: Ukrajna úgy is beléphet a NATO-ba, ha nem ellenőrzi egész területét

Cseh államfő: Ukrajna úgy is beléphet a NATO-ba, ha nem ellenőrzi egész területét

Nyitókép: SITA

Ukrajna NATO-ba való belépését nem kell attól függővé tenni, hogy az orosz agresszióval szembesülő ország teljes területét ellenőrzés alatt tartsa – mondta Petr Pavel államfő a Novinky.cz-nek és a Právonak adott interjújában. Rámutatott Nyugat-Németország háború utáni belépésére az észak-atlanti szövetségbe.

A NATO-országok vezetői a júliusi washingtoni csúcstalálkozón visszafordíthatatlan utat és hosszú távú katonai segítséget ígértek Ukrajnának a szövetséghez, deKIjev nem kapott közvetlen meghívást a NATO-ba.

Hírdetés

Pavel arra számít, hogy a következő években Ukrajna tárgyalhat Oroszországgal a békéről. A cseh államfő szerint a megállapodás azt jelentheti, hogy Oroszország hosszú időre elfoglalja Ukrajna területének egy részét, de anélkül, hogy a demokratikus államok e határok megváltoztatását elfogadnák.

„Úgy gondolom, hogy a területének egésze feletti ellenőrzés visszaállítása nem előfeltétel. Ha van demarkáció (szerk. megj. ütközési zóna), vagy valamilyen közigazgatási határ, akkor ezt a közigazgatási határt ideiglenesnek vehetjük, és felvehetjük Ukrajnát a NATO-ba ezzel a területével”

– mondta Pavel.

ČTK


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »