"Csataterek" – A XVI. kerületben 38 szavazat a kormánypárti jelölt előnye

A szavazóköri adatok csaknem 98,96 százalékos feldolgozottsága alapján 88 egyéni választókerületben győzhetett a Fidesz-KDNP jelöltje, míg a baloldal ebben a körben 18 mandátumot szerezhet, ebből 16-ot a fővárosban. Mivel az átjelentkezők és a levélszavazatok összesítése még hátravan, a szavazatok nem bő 1 százaléka, hanem ennek a többszöröse hiányzik az eredményből, így matematikailag még nem zárható ki néhány helyen változás. Azonban a választás estéjén is csak ritkán és kevés helyen történt helycsere az élen, az egyik ilyen a Fejér megyei 4-es, tehát a dunaújvárosi központú választó kerület volt, ahol a kormánypártok jelöltje, Mészáros Lajos megelőzte Kálló Gergelyt, az Egységben Magyarországért indulóját. A különbség aztán 1500 szavazat fölé nőtt.

A baloldal vidéken egyetlen választókerületben nyert magabiztosan, a Csongrád Csanád Megyei egyesben Szegeden Szabó Sándor legyőzte Bartók Csabát, a Fidesz-KDNP jelöltjét, előnye behozhatatlan 13 százalékpont, csaknem 6400 szavazat. A Baranya Megyei egyesben, tehát az egyik pécsi választókerületben, az Egységben Magyarországért jelöltje, Mellár Tamás előnye 355 szavazat Kővári Jánossal, a kormánypártok indulójával szemben. Ha a KSH volt elnöke nyer a végeredmény szerint is, akkor ő lesz a második, aki vidéken a baloldali pártok támogatásával szerez ismét egyéni mandátumot.

Hírdetés

Miközben a fővároson kívül két kivétellel mindegyik választókerületben a Fidesz-KDNP jelöltje győzhetett, Budapesten az eddigi adatok szerint legfeljebb kettőben végezhet az élen kormánypárti politikus.

A XVII. kerületben Dunai Mónika előnye 761 szavazat Szilágyi Györggyel szemben, míg a XVI. kerületben Szatmáry Kristóf 38 szavazattal előzi meg Vajda Zoltánt.

Mivel a levélszavazatok jobbára nagy ellenzéki többséget jelentenek, még bizakodhatnak az Egységben Magyarországért jelöltjei, főleg a XVI. kerületben.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »