Csapdázással menthető a diónk

Csapdázással menthető a diónk

A dió ára az egekig emelkedett, a vidéki és a budapesti piacokon már 4200-5000 forintért lehet megvásárolni kilóját. A diótermés 2020-ban csak az átlagos fele lett, kérdés, idén mekkora mennyiséggel számolhatunk: dióburok-fúrólégy ugyanis irtózatos pusztítást végez. Néhány viszonylag egyszerű lépéssel azonban otthonunkban is visszaszoríthatjuk.

„Az udvar egyetlen fáján gyönyörű dióm volt néhány évvel ezelőttig, mióta megjelent a dióburok-fúrólégy. Azóta szinte mind fekete. Próbálom a héját kesztyűben leszedni róla, de alatta másznak a lárvák, eléggé gusztustalan és lassú folyamat. Hallottam, hogy a fa permetezésével és fólia leterítésével a légy egy része kiirtható: a gond csak az, hogy 10 méter magasra nem tudok permezetni, s az udvart sem szeretném feltúrni és elcsúfítani a fólia kedvéért. Már azon gondolkodom, hogy így nincs sok értelme, a kivágás marad csak a megoldás” – panaszolta egy olvasónk. A dióburok-fúrólégy 10 éve jelent meg idehaza, Kőszegen azonosították először. A légy lárvái a dió termésburka alatt fejlődnek és károsítanak, táplálkozásukkal belülről teszik tönkre a termést, először barna foltok jelennek meg a burkon, amik hamarosan rothadásba mennek át, majd a termésburok elfeketedik, rászárad a héjra, a bél avassá és fogyasztásra alkalmatlanná válik.

„Nem kell kivágni a diófákat, van megoldás” – hirdették a kártevést megelégelő civilek Győrszentivánon, aki szakemberek segítségét kérték, többek közt a Győri Kertbarátok Egyesületének tanácsára támaszkodtak.

Hírdetés

a

A szakemberek szerint a tél beállta előtt a fa alól az összes beteg termést össze kell gyűjteni és elégetni, a fa környékét felgereblyézni, hogy a rovarok ne tudjanak megbújni az aljnövényzetben. Ezt követően legközelebb jövő június-júliusban lesz teendő, amikor is zöldes-sárga ragadós lapokat kell kihelyezni a fa ágaira, amelyekre darázs alakú csapdát kell pluszban ráragasztani. Ezeket a csapdákat nem szabad ennél korábban kihelyezni, mivel veszélyt jelenthet például a méhekre is, amelyek szintén beleragadhatnak a papírba. A csapdában láthatjuk a rajzás idejét (2019-ben ez például augusztus 28-án történt).

Ez volt a védekezés egyszerűbb része, s már ezzel is komolyabb eredményeket érhetünk el.

S ha már látjuk a rajzást (ennek pontos időpontját a győri kertbarátok honlapján is aktuálisan megtaláljuk), jöhet a kémia: felszívódó szerrel le kell permeteznünk a fát, de elegendő azt a korona alsó felére juttatni, teljes védelmet fog biztosítani a növény számára. Ezen a permetezésen kívül még egy őszi (október) és tavaszi (március eleje) lemosó permettel is támogathatjuk. Azt pedig, hogy milyen permetszert használjunk, segítenek kiválasztani a gazdaboltokban.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »