Csányi Sándor élőben az Arénában – frissülő cikk

Csányi Sándor élőben az Arénában – frissülő cikk

Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című adásának vendége. Tartson velünk!

A bankszektort érintő esetleges különadóról Csányi Sándor elmondta: a Bankszövetség folytatott tárgyalásokat a témában a kormánnyal, ő személy szerint nem.

Véleménye szerint sok mindentől függ, milyen költségvetési kiigazításra van szükség, honnan lehet pénzhez jutnia a kormánynak, ha nem banki különadóból. Ez függ a háború végének időpontjától, és az addig lezajló eseményektől, elég megnézni a minapi gázelzárásokat. Sok függ attól, hgy sikerül-e az unióval megállapodni, az uniós forrásokhoz hozzájutni. Ha e két feltétel teljesül, 500 milliárdot, elhúzódó háború és uniós megegyezés nélkül 1700 milliárdot is elérhet a kiigazítás mértéke.

Magyarországra év elején 6 százalék körüli növekedést vártak, most 3,5 százalékos növekedést várnak.

A növekedés támaszai részben megmaradhatnak, hiszen „idén is növekedés várható a beruházásokban, az elmúlt években sok vásárlóerő alakult ki az országban”. Az exportnál kicsit bonyolultabb a helyzet, ugyanis abban jelentős az autógyártás és az ellátási láncok már két éve akadoznak.

Hírdetés

A hitelezésben még nem látható lassulás, az elmúlt években jelentős növekedés volt lakossági és a vállalati szegmensben is. Az év első részében utóbbi továbbra is nő, de nyilvánvaló, hogy az emelkedő kamatszintek mellett a jelzáloghitelezés lassulni fog – elemzett Csányi Sándor.

Várakozásai szerint a makroadatok idén:

  • 9 százalékos infláció
  • 3,5 százalék körüli növekedés
  • akár 7-8 százalékos fizetésimérleg-hiány

„Ebből milyen árfolyam jön ki: 360-390 között nagyon jó és nagyon rossz esetben.”

Cikkünk frissül!


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »