Családi programokkal magyarságunkért, avagy ismét kulturális hétvége Nagykaposon

Családi programokkal magyarságunkért, avagy ismét kulturális hétvége Nagykaposon

Vidám családi és ifjúsági programok, helyi értékek megjelenítése és közösségépítés jellemezte a nagykaposi Magyar Közösségi Ház múlt hétvégén megvalósuló programjait.

Gazdag családi és ifjúsági programokkal várta a hétvégén látogatóit a nagykaposi Magyar Közösségi Ház. A Nagykapos és Vidéke Társulás és a Csemadok Erdélyi János Területi Választmányának szervezésében olyan családi és ifjúsági programok valósultak meg múlt hétvégén,

melyeken nagy hangsúlyt kaptak a helyi értékek bemutatása, a magyar közösségek és az ifjúság megszólítása.

A programok megvalósulását a Bethlen Gábor Alap, a Nemzeti Együttműködési Alap és Szlovákia Kisebbségi Kulturális Alapja (KULTMINOR) támogatta.

Családi programok a Magyar Házban (Fotó: Vályi Edit)

Szombaton délelőtt már hagyományosnak mondható kézműves és háztáji vásár várta az érdeklődőket, melyen elsősorban Ung-vidéki és bodrogközi, valamint magyarországi kézművesek, kistermelők kínálták portékáikat.

A helyi vásár különlegessége, hogy hangulatának, családias vásárudvarának köszönhetően nemcsak az árusításra, de a közösségépítésre is lehetőséget biztosít a régió kézművesei és a vásárlók, oda érkező családok között egyaránt. A Magyar Ház vásárai mindig a családok egészének szólnak, így rendszerint további programokkal igyekeznek a szervezők azt kibővíteni.

Kézműves foglalkozások kicsiknek és nagyoknak (Fotó: Vályi Edit)

Hírdetés

Ezúttal társasjáték-bajnokság, ifjúsági játszóház, kézműves foglalkozások és Ringató várta az érdeklődőket. A kisebb és nagyobb gyerekek egyaránt megtalálták a számukra vonzó elfoglaltságot.

Kipróbálhatták magukat szabadtéri játékokban, kézműveskedhettek, de részesei lehettek gyerekkorunk régi nagy társasjátékainak is: csocsó, Gazdálkodj okosan!, Ki nevet a végén? és sok más érdekes játék várta őket.

Kézműves vásár (Fotó: Vályi Edit)

A nap során a VI. sz. Mécs László Cserkészcsapat közreműködésével megemlékeztek Mécs László papköltőről. Nemcsak Mécs Lászlóról, de a nevét viselő cserkészcsapatról is sokat megtudhatott a közönség.

Másnap, szintén a közösségépítés, közösségmegtartás és helyi értékeink megőrzésének jegyében került sor a Csemadok megalakulásának 75. évfordulójára emlékező Ung-vidéki területi ünnepségre, ahol a Csemadok országos és regionális kitüntetésében részesültek a régió magyarságáért tevékenyen dolgozó személyiségek: Ádám Erzsébet (Imreg), Varga László (Dobóruszka), Bacskai László (Nagykapos), Horkay László (Kisráska) és Lakatos Ferdinánd (Nagykapos).

Zajlik a társasjáték (Fotó: Vályi Edit)

A hétvége kulturális programjait további kulináris és zenei élmények egészítették ki: fellépett az Erdélyi János Vegyeskar, majd a hétvége zárásaként a csicseri Kincsem Zenekar magyarságunk összetartozására hangoló koncertjét hallhattuk.

Megemlékezés Mécs Lászlóról (Fotó: Vályi Edit)

(Vályi Edit/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »