Csaknem nyolc hónapja először regisztráltak kétezernél kevesebb fertőződést Németországban

Csaknem nyolc hónapja először regisztráltak kétezernél kevesebb fertőződést Németországban

Csaknem nyolc hónapja először kétezernél kevesebb ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) egy nap alatt Németországban a kedden közölt hivatalos adatok szerint.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) kimutatása szerint az utóbbi 24 órában 1911 fertőződést mutattak ki PCR teszttel.

Ez az egy héttel korábbi 4209-hez képest 55 százalékos, a két héttel korábbi 6135-höz képest 69 százalékos, az egy hónappal korábbi 10976-hoz képest 82 százalékos csökkenés.

A napi új regisztrált fertőződések száma csaknem nyolc hónapja, tavaly október 5-én volt kétezer alatt, akkor 1382 lelet volt pozitív.

Időközben átvonult az országon a járvány második hulláma,

majd kibontakozott a harmadik hullám, amely az utóbbi hetekben egyre inkább enyhül.

Hírdetés

Az RKI és az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) adatai alapján Németország kisebb áldozatokkal vészeli át a vírus B.1.1.7-es jelzésű, úgynevezett brit változatának szétterjedése révén kibontakozott harmadik hullámot, mint a kevésbé veszélyesnek tartott vírusvariánsok által okozott másodikat.

Így például a vírus okozta betegség (Covid-19) miatt intenzív kórházi ápolásra szoruló fertőzöttek száma a harmadik hullámban 5000 körül  tetőzött, míg a második hullám legsúlyosabb szakaszában megközelítette az 5800-at.

A harmadik hullám megfékezésére bevezették az alapesetben tartományi hatáskörbe tartozó járványügy szabályait országos szinten egységesen szigorító úgynevezett vészfékrendszert,

amely a többi között éjszakai kijárási korlátozásokat ír elő arra az esetre, ha tartósan száz fölé emelkedik a hétnapi fertőzésgyakoriság, vagyis az utóbbi hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma.

Ezt a rendszert várhatóan napokon belül az ország teljes területén le lehet állítani, mert a hét végén az utolsó tartományban, az ország keleti részén, az egykori NDK területén fekvő Türingiában is 100 alá süllyedt a mutató értéke.

A legtöbb tartományban már a pünkösdi hosszú hétvégre sikerült a korlátozások lazításához szükséges szintre csökkenteni a fertőzésgyakoriságot,

Berlinben például megnyitottak a múzeumok, a strandok, a kertmozik és a vendéglők teraszai, kerthelyiségei.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »