Csak azt lehet foglalkoztatni, aki dolgozni akar (Speciális munkaerőbörze Sepsiszentgyörgyön)

Csak azt lehet foglalkoztatni, aki dolgozni akar (Speciális munkaerőbörze Sepsiszentgyörgyön)

Szociálisan hátrányos helyzetűek, roma származásúak és fogyatékkal élők számára kínáltak munkahelyeket a sepsiszentgyörgyi Írisz Házban csütörtökön megrendezett speciális állásbörzén. Az ilyen alkalmak hasznosak a kapcsolatfelvétel, az ismerkedés szempontjából, de a korábbi évek tapasztalata azt mutatja, még mindig erős az előítélet az említett kategóriák iránt, nem minden álláskeresőnek kedvez a szerencse, az pedig csak később derül ki, hogy tartósabb munkaviszony alakul-e ki a két fél között vagy egyikük hamar feladja – összegeztek a szervezők.

A sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány által működtetett Írisz Ház – fogyatékkal élők foglalkoztató-központja – Ergon elnevezésű munkaközvetítő irodája és a Kovászna megyei munkaerő-foglalkoztatási ügynökség közös szervezésében tartott munkaerőbörze egyedisége, hogy a legtöbb helyet a szakképzetlenek számára kínálják a cégek, intézmények, több helyen vállalják a képzést, betanítást.

Az élet csak úgy teljes, ha az ember munkát vállal, akkor is, ha korlátozott képességekkel rendelkezik, ehhez kell megtalálni a megoldást mindenki számára, ám ehhez nem áll eléggé pozitívan a társadalom, még mindig az előítéletek miatt nem jutnak álláshoz a fogyatékkal élők, a szociálisan hátrányos helyzetűek, a cigányok – hangsúlyozta Makkai Péter. Az Erdélyi Református Egyházkerület cigánymisszióját irányító református lelkész, a szociálisügyi minisztérium korábbi államtitkára jól ismeri e tekintetben a törvényes lehetőségeket, szerinte ezekkel igazán csak azok tudnak élni, akik munkaadóként elfogadják a valamilyen hátrányos helyzetben élőket, illetve akik igazán dolgozni szeretnének, és ha adódik a lehetőség, meg is tartják munkahelyüket.

Hírdetés

Kelemen Tibor, a megyei munkaerő-ügynökség igazgatója ismertette a háztartási tevékenységi utalvány programot, amely révén szakképzetlenek vállalhatnak háztartási munkát fizetség ellenében, illetve a munkaadók javadalmazhatják pluszmunkáért azokat a dolgozókat, akik ezeket az utalványokat további munkavállalásra fel tudják használni, illetve ha a családban segítségre van szükségük, külsős házi munkát, beteggondozást tudnak ezzel jutalmazni. A 15 lejes utalványokat meg lehet vásárolni a munkaerő-ügynökségnél és ugyanott kell elszámolni, ez egyfajta fizetőeszközként működik. Háztartási munkának számít a házon belüli, udvaron, kertben végzett munka a mosogatástól a bevásárlásig, a fametszéstől a háziállat-sétáltatásig, de azt is el lehet számolni, ha valaki idős embert kísér el sétára, templomba vagy a főzést vállalja. Kifizetéskor levonják a társadalombiztosítási járulékot és az adóilletményt, a szolgáltató egy utalványért 12 lejt kap kézhez. A munkaadó és a szolgáltató közös megegyezésén múlik, hogy milyen jellegű és időtartamú munkáért hány utalványt kap a munkavállaló. Nyolcvanöt utalvány összegyűjtése esetén egy havi, teljes körű biztosítást élvező juttatásra jogosult a szolgáltató – hangsúlyozta Kelemen Tibor.

Egy uniós pályázat sikertelenségéről és egy, saját erőforrások felhasználásával elindított és működtetett sikeres vállalkozásról számolt be Deák Attila, az Ergon munkaközvetítő iroda munkatársa. Nem sikerült teljesíteniük az említett pályázatban vállaltakat, miszerint két év alatt harminc sepsiszentgyörgyi cigány embert helyezzenek el különböző munkakörökben, ez elsősorban a társadalmi előítéleteknek tudható be, de létrehozták a Boglárka Garden vállalkozást, amelyben hat roma származásút alkalmaztak takarításra, zöldövezet-karbantartásra, ipari létesítmények tisztítására – mondotta.

A huszonhárom munkakeresőnek a Tega Rt., a CONICO (építkezési vállalat), a ContExp (MOL benzinkút), a Sepsinstal Global Solar napelemszerelő cég, a CarpatClean ipari takarítócég és a Madárlátta Pékség kínált munkahelyeket, közülük hárman fogyatékkal élők, tizennyolcan cigány származásúak. Érdeklődésünkre Ruzsa Pál, az őrkői cigány közösséget képviselő Amenkha Egyesület részéről elmondta, jónak és sikeresnek tartja a speciális állásbörzét, sok őrkői álláskeresőt sikerült megszólítania, akik eljöttek a tegnapi eseményre, de attól tart, miként korábban, ezúttal is több az ígéret, mint a megvalósuló alkalmazás. Közössége tagjait arra kéri, aki munkát vállal, vegye komolyan, bizonyítsa be, hogy a cigány ember megbízható és jó munkaerő.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »