Csak addig ne könnyelműsködjenek, míg ki nem tör egy nagy háború!

Csak addig ne könnyelműsködjenek, míg ki nem tör egy nagy háború!

Tíz amerikai parlamenti képviselő javasolja, hogy nyilvánítsák Ukrajnát az Egyesült Államok katonai szövetségesének.

A vonatkozó törvényjavaslat felszólítja Barack Obama amerikai elnököt arra, hogy nyújtson Ukrajnának segítséget a biztonsági és felderítési szférában. „Ennek távlati következményei lehetnek a globális világ szempontjából” – hangoztatta az Oroszország Hangjának nyilatkozva Jirí Vyvadil cseh politikus.

Komolyan tartok attól, hogy az USA az ukrajnai konfliktus katonai megoldása felé hajlik. Ez a vélemény uralja az amerikai héják köreit, többek között McCain szenátorét. Ez nagyon veszélyes tendencia! Hiszen nemcsak Ukrajnáról, hanem az európai békéről van szó! A kongresszusi tagok által beterjesztett törvényjavaslat nagyon aggasztó tény. Bízom abban, hogy Omaba nem karolja fel a kezdeményezést.

A nyugat újabb szankciókkal fenyegeti Oroszországot. Ön szerint ez hathatós mechanizmus arra, hogy Ukrajnában fegyverszünetet érjenek el?

Az Oroszországgal szembeni szankciók egyáltalán nem jelentenek megoldást! Csehországban ez a téma keveseket érdekel. Lássuk csak, miről írnak, például, a mai újságok. Mindegyikben a nyugati médiákból lehozott írásokat vitatják meg, amelyek arról szólnak, hogy Putyin környezetében két tábor alakult ki: az erőstruktúrák és oligarchák, amelyek harcba szálltak egymással az elnökre gyakorolt befolyás miatt. Micsoda naiv elképzelés a Kreml döntéshozatali mechanizmusáról!

Oroszország már most is segít a donecki és luhanszki menekülteknek…

A katonai szembenállás ártatlan áldozatai megvédésére irányuló törekvés természetesen dicséretre méltó. Bár némely forró fejűek itt minálunk nincsenek megelégedve azzal, hogy Putyin nem hajlandó többre. De ő nyilván kiszámítja az általa tett lépések következményeit, hiszen óriási felelősség nehezedik rá a béke fenntartása terén a kontinensen. Szerintem a politikai és gazdasági káosz fokozódás révén Ukrajnában a hatalom ott annyira le fog gyengülni, hogy a probléma… magától megoldódik.

Miként értékelik Csehországban Oroszország és az Egyesült Államok álláspontját az ukrajnai válság kezelését illetően?

A Cseh Köztársaságban különleges helyzet alakult ki. A médiák többsége valamilyen mértékben Oroszország-ellenesen van hangolva. A közösségi hálózatokban, a Facebookban, különböző portálokon azonban fokozatosan kezd dominálóvá válni az Oroszország pozíciója iránti elismerés és egyben növekszik Washington bírálata az USA Oroszország-politikáját illetően. Büszke vagyok a cseh társadalomra, amelyik Lengyelországtól és a balti országoktól eltérően egyre világosabban támogatja Oroszországot, az ukrajnai háború megszüntetésére irányuló orosz javaslatokat. Méghozzá ez annak ellenére történik, hogy a médiák negatívumot zúdítanak a Kremlre és személyesen Putyin elnökre!

Attól tartok, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió a továbbiakban is igyekezni fog megosztani népeinket, meg fognak szakadni a gazdasági, kulturális, emberi kapcsolatok. Erre természetes az orosz fél is távolodással válaszol majd, mert nem lehet nagyhatalommal az erő, pláne nem a katonai erő pozíciójából beszélni, amire tulajdonképpen az amerikai honatyák törvényjavaslata szólít fel.

Oroszország Hangja


Forrás:internetfigyelo.wordpress.com
Tovább a cikkre »