Ciprust fenyegeti a Földközi-tengeren terjedő olajfolt

Ciprust fenyegeti a Földközi-tengeren terjedő olajfolt

Nyitókép: MTI/EPA/Maxar Technologies

A legnagyobb szíriai olajfinomítóból származó olajszennyezés egyre terjed a Földközi-tengeren, és elérheti Ciprus szigetét – közölték a helyi hatóságok.

 

Szíriai hivatalos források múlt héten közölték, hogy augusztus 23. óta szivárog egy 15 ezer tonna üzemanyaggal töltött tartály a szíriai part menti Baniyas város egyik hőerőműnél, de azt mondták, hogy sikerült ellenőrzés alá vonni – írta a CNN News.

Hírdetés

Az Orbital EOS által készített műholdas képelemzés azt mutatja, hogy az olajszivárgás nagyobb volt, mint eredetileg gondolták, és mintegy 800 négyzetkilométert fed le. Ez körülbelül akkora terület, mint New York City. A vállalat kedd este a CNN-nek elmondta, hogy az olajfolt mintegy hét kilométerre van a ciprusi partoktól.

A ciprusi halászati és tengerkutatási minisztérium közölte, hogy az olajfolt mozgásának szimulációja és a meteorológiai adatok alapján a folt a következő 24 órában elérheti az Apostlos Andreas-fokot. Azt is tudatták, hogy hajlandók segítséget nyújtani a szivárgás kezelésében. Törökországot, amelynek Szíriával közös határa és partvonala van, szintén bevonták a szennyezés megfékezésébe.

A finomító a szíriai üzemanyagtermékek fő forrása, és elengedhetetlen a háború sújtotta ország energiaellátásához. Idén ez már a második nagyobb olajszennyezés a Földközi-tenger keleti részén. Februárban egy Izrael partjainál történt olajszennyezés feldúlta az ország tengerpartjait, és kátránylerakódásokat hagyott maga után a libanoni partokon.

hirado.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »