Charterjáratokkal már utazhatnak Indiába a "teljesen" beoltottak

India újra fogadja péntektől a koronavírus ellen teljesen beoltott, charterjáratokkal érkező külföldi turistákat, ami újabb lépés járványkorlátozások enyhítésében a fertőzési mutatók csökkenése közepette.

Péntektől egyelőre csak charterjárattal érkező turistákat fogadnak, november 15-től pedig már a menetrend szerinti járatokkal érkezők is Indiába utazhatnak.

Indiában tavaly márciusban vezettek be országos járványügyi zárlatot, azóta külföldi turisták nem léphettek be az országba. Nem világos az AP hírügynökség szerint, hogy a turistáknak érkezésük után karanténba kell-e vonulniuk, de mindenképpen teljesen beoltottnak kell lenniük, és fel kell mutatniuk legfeljebb 72 órával korábban elvégzett, negatív vírustesztet.

Indiában napi húszezer alá esett a fertőzéses esetek száma. Amikor májusban csúcspontján volt a járvány, naponta négyszázezer fertőzöttet regisztráltak. A közelmúltban lendületet vett az oltási kampány is, a 1,38 milliárd lakosú országban több mint 970 millió oltást adtak be. A beoltható felnőtt lakosok közel hetven százaléka kapta meg az oltás legalább első dózisát.

Hírdetés

A korlátozások lazítása a külföldi turisták számára egybeesik a hazai turizmus fellendülésével, illetve az ünnepi időszakkal, ami máris kiváltotta az egészségügyi szakértők aggodalmát, akik arra figyelmeztettnek, hogy nem szabad ebben a helyzetben sem hátradőlni. Az indiai orvoskutatók tanácsa a minap arra figyelmeztetett, hogy – mint fogalmaztak – a "revansturizmus" a fertőződések megugrásához vezethet, amennyiben az érkezők nem tartják be szigorúan a járványügyi előírásokat.

A hivatalos odatok szerint tavaly hárommilliónál kevesebb turista kereste fel az országot, ami 75 százalékosnál nagyobb csökkenés a megelőző évhez képest.

A pénteken közzétett hivatalos adatok szerint Indiában egy nap alatt 16 862 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel a fertőzéses esetek száma 34 037 592-re emelkedett. Az elmúlt napon 379 ember halt bele a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 451 814-re nőtt.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »