Čaputová: Szlovákiát nem fenyegeti a háború közvetlen veszélye, a NATO megvéd bennünket

Čaputová: Szlovákiát nem fenyegeti a háború közvetlen veszélye, a NATO megvéd bennünket

Szlovákiát nem fenyegeti a katonai konfliktus közvetlen veszélye – mondta az ukrajnai helyzet kapcsán Zuzana Čaputová köztársasági elnök. Az államfő higgadtságra szólítja fel az embereket, és arra is emlékeztet, hogy Szlovákia szuverenitását az Észak-atlanti Szövetség (NATO) védi.

„Nincs ok pánikra. Maradjunk higgadtak és körültekintőek” – mondta az államfő hozzáfűzve, mutassunk a korábbiakhoz hasonló szolidaritást és nyújtsunk segítséget az ukránoknak. Az államfő megérti az emberek félelmeit és bizonytalanságát. Ugyanakkor emlékeztet arra, hogy Szlovákiá a NATO-szövetségesek védelme alatt áll.  Mint mondta, a demokratikus államok eme szövetségének védelmi ereje Szlovákiát biztonságos hellyé teszi.

Čaputová egyben a nemzetközi közösség egyesítését is hangsúlyozta.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének 141 állama elítélte Oroszország Ukrajna elleni agresszióját, és az orosz csapatok azonnali kivonását követeli.

Mint mondta, a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság 39 ország – köztük Szlovákia – beadványa alapján megkezdi az ukránok elleni háborús bűnök elbírálásását.

Hírdetés

Az államfő rámutatott az Oroszország elleni gazdasági szankciókra is, amelyek véleménye szerint gyengítik az orosz rezsim hadviselési képességét. „Bizonyos mértékig mi is érezni fogjuk hatásukat, de ez lesz az ára a szabadságnak. Még mindig kisebb ár, mint az emberéletek, amelyeket az ukránok áldoznak fel a szabadságért” – tette hozzá.

Čaputová annak a véleményének is hangot adott, hogy a béke feltételeit nem diktálhatja az agresszor.

A béke olyan állapot, amelynek biztonságot kell nyújtania a veszélyben lévőknek. Azzal teszünk érte a legtöbbet, ha nem hagyjuk, hogy megtörjenek bennünket, ha nem veszítjük el emberi arcunkat, az együttérzést és az igazságosságba vetett hitünket”

– mondta.

Nagyra értékelte, hogy egyre több ismert művész, sportoló, üzletember, de az egyszerű orosz állampolgárok is nemet mondanak erre a háborúra. Emlékeztetett arra, hogy 1968-ban a Vörös téren letartóztattak nyolc bátor embert, akik elítélték Csehszlovákia megszállását. „A hangjuk azonban ma nagyon fontos, mert ők értik meg leginkább azt a sérelmet, amelyet az ukrán nemzet ellen elkövetne” – fűzte hozzá az államfő.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »