Bűnösnek vallotta magát egy amerikai nő, aki a dzsihadisták egyik zászlóalját vezette

Bűnösnek vallotta magát kedden az amerikai Virginia állambeli Alexandria városának szövetségi bűntetőbíróságán Allison Fluke-Ekren abban, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyik nőkből álló zászlóalját vezette.

A 42 éves nőt külföldi terrorszervezetnek nyújtott anyagi támogatással vádolják, amely az Egyesült Államokban maximum 20 év börtönnel sújtható bűncselekménynek számít. A vádak szerint a kansasi Fluke-Ekren a szíriai Rakkában, az Iszlám Állam egykori szíriai fellegvárában vezetett nőkből és fiatal lányokból álló egységet, melynek tagjait egyebek között automata fegyverek, gránátok és robbanómellények kezelésére is kiképezte.

Hírdetés

Raj Parekh illetékes ügyész szerint a Fluke-Ekren által kiképzett több mint száz nő közül egyesek jelezték, hogy fel kívánnak szólalni az ítélethirdetéskor "a nekik okozott, életre szóló trauma és fájdalom miatt".

Az ügyészség szerint a nőkből álló, Hatiba Nuszajbah néven ismert alakulat 2017-ben alakult meg azzal a céllal, hogy az Iszlám Állam női tagjait kiképezzék arra, hogyan védekezzenek a terrorszervezet ellenségeivel szemben. Fluke-Ekren 2019 tavaszáig volt az Iszlám Állammal, ezt követően kicsempészték a szélsőségesek uralma alatt lévő térségekből. Az amerikai nő azt vallotta, hogy tavaly nyáron a helyi rendőrségen igyekezett feladni magát, mert el akarta hagyni Szíriát, de csak két héttel később vették őrizetbe az otthonában, majd pedig börtönbe került.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »