Brutálisan környezetszennyező a világ legnagyobb luxushajója

Brutálisan környezetszennyező a világ legnagyobb luxushajója

Amikor a világ legnagyobb óceánjáró luxushajója, a Tengerek Harmóniája elhagyta a Southaptoni kikötőt (ahonnan egykor a Titanic is útnak indult), a 16 fedélzeti szinttel rendelkező úszó város kikapcsolja a segédmotorokat, és beizzítja három, hatalmas dízelmotorját: irány a nyílt tenger.

 

A hajó, fedélzetén utazó 6780 utassal és 2100 főnyi személyzettel, vasárnap intett búcsút Nagy-Britanniának – a southamptoniak nagy örömére. Szerintük ugyanis a Tengerek Harmóniájához hasonló óriási óveánjárók légszennyezése minden évben jobban érezhető a városban, már pedig a hajóturizmus utóbbi években tapasztalt fellendülésével egyre nagyobb és nagyobb hajókat építenek.

 

A lakosok által említett légszennyezés pedig nem kicsi. A Tengerek Harmóniájába lévő, négy emeleti nagyságú, hatalmas, 16 hengeres motorok teljes gázon 96 000 liter üzemanyagot égetnek el a legszennyezőbb dieselfajtából.

 

A Harmony kistestvére, a Quantum egyik hajtómotorja. Forrás: Royalcaribbian.org

 

A németországi és brüsszeli hatóságok ennél jóval pesszimistábbak. Szerintük egy ilyen méretű hajó naponta 150 tonna üzemanyagot égethet el, több ként bocsát ki, mint több millió autó ugyanazon időtáv alatt, és több nitrogén-dioxidot termel, mint egy közepes (pl. Pozsony) méretű város teljes átmenő-forgalma.

 

Egy független német környezeti szennyezéseket vizsgáló elemző szerint egy nagy tengerjáró hajó naponta 5 tonna nitrogén alapú káros-anyagot és 450 kg ultrafinom részecskét bocsát ki (ez utóbbi alkotja a szmog nagy részét).

 

Forrás: Foxnews.com

Hírdetés

 

A luxust meg kell fizetni – a környezetnek is

 

A tengeri szállítás szakértője, Bill Hemmings szerint ezek a luxus-kirándulóhajók több üzemanyagot emésztenek fel, mint a konténerhajók. A belga székhelyű Közlekedési és Környezetvédelmi Csoport szerint a légszennyezés évente 50 ezer ember korai halálát okozza csak Európában, és az EU-28 országainak 58 milliárd euró éves költséget jelent.

 

„A kirándulóhajókat üzemeltető cégek kialakítottak egy képet az emberek fejében, hogy amit képviselnek az tiszta, környezetbarát turizmus. De ennek épp az ellenkezője igaz. Egy luxushajó annyi káros-anyagot bocsát ki, mint 5 millió személyautó – ugyanazon a távon. Ennek oka, hogy nehéz-fűtőolajt használnak üzemanyagként, amit másképp a szárazföldön veszélyes hulladékként kéne megsemmisíteni.”, mondta Daniel Rieger, a Nabu német környezetvédelmi csoport tagja.

 

A nehéz fűtőolajban 3500-szor több kén található, mint a hagyományos dieselben, és a luxushajókba nem kötelező beszerelni a szűrőberendezéseket, amelyekkel egyébként ma már minden személygépkocsi rendelkezik.

 

Az ember nem éppen a környezetvédelemre gondol, mikor meglátja a fedélzeten a teniszpályákat, a medencéket, és a gyönyörű kilátást. Forrás: Youtube.com

 

A luxushajók gyártása és üzemelése az egyik legjövedelmezőbb és legsikeresebb ágazat a tömegturizmus területén. Csak idén 26 millió utasra számítanak a piaci előrejelzések. Az iparág nem mutatja lassulás jeleit: 107 milliárd eurós éves forgalmat produkál és világszerte közel egy millió munkahelyet biztosít.

 

Az ágazat vezető vállalatai szerint a luxushajók szektora gyorsabban bővül, mint a történelem során bármikor.

 

TheGuardian.com

Nyitókép: elPeriodico.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »