Brazil szalézi diák nyert egy nemzetközi innovációs versenyen – Telepítik a díjnyertes vízszűrőt

Brazil szalézi diák nyert egy nemzetközi innovációs versenyen – Telepítik a díjnyertes vízszűrőt

A 17 éves Gabriel Fernandes, a brazíliai Itajaíban működő Colégio São José szalézi kollégium diákja nyerte el idén a Stockholm Youth Water Award nemzetközi díjat, amelyért minden évben több ezer fiatal versenyez, akik vízvédelemmel vagy más fenntarthatósági kérdésekkel foglalkoznak.

A Stockholm Youth Water Award nemzetközi díjat 1997-ben hozták létre; Viktória svéd hercegnő pártfogolja. Az elismeréssel 15–20 éves, a vízzel és a fenntarthatósággal kapcsolatos projekteket kidolgozó fiatalokat támogatnak világszerte. Idén 32 pályázó jutott be a döntőbe.

Gabriel Fernandes 26 ezer szavazattal aratott győzelmet a nemzetközi innovációs versenyben. „Mikroműanyag-visszatartó mechanizmus vízkezelő üzemekben” témájú projektje – amelyet Fernanda Poleza professzor közreműködésével fejlesztett ki – egy olyan eljárást tesz lehetővé, mely olcsó, és javítja a víz minőségét: egy speciális szűrő segítségével 80 százalékos hatékonysággal ki tudja szűrni a 300 mikrométernél (µm) kisebb részecskéket is.

Az itajaí városi vízügyi és közegészségügyi szolgálat telepíteni fogja a diák által készített szűrőt egy víztisztítótelepen.

Gabrielnek az a terve, hogy további tanulmányokat követően létrehoz egy céget, hogy szűrőket fejlesszen ki több város számára. Mivel Itajaí után „más városok is ezt akarják majd, és ezt a szűrőt nagyon jól tovább tudjuk fejleszteni” – nyilatkozta a diák.

Hírdetés

Elmondta: arra figyelt fel, hogy egy felmérés szerint „egy hét alatt annyi műanyagot nyelünk le, mint egy hitelkártya; egy hónap alatt annyit, mint egy darab lego; egy év alatt pedig egy sisaknyit. Szóval sok. Rengeteg mikroműanyagot fogyasztunk”.

A műanyag részecskék nagyon aprók. A műanyag palackokat vagy más tárgyakat a nap és a szél különböző részekre bontja – magyarázza Gabriel professzora. – Az évek során egy palack több ezer mikrorészecskévé alakulhat, amelyek halak és halszármazékok fogyasztásával kerülnek az emberi szervezetbe; lerakódnak a szövetekben, megzavarják az anyagcserét. „Ez az enzimek változásain látszik. Vannak olyan tanulmányok, amelyek kimutatták a mikroplasztikát az emberi méhlepényben; (…) más tanulmány kimutatta a mikroplasztikát a vérben.” E probléma enyhítése érdekében Gabriel Fernandes egy olyan szűrőt dolgozott ki, amely visszatartja a mikroműanyagokat, és átengedi a vizet, vagyis eltávolítja ezt az anyagot a vízből. „Tehát ez valójában egy nagyon egyszerű a művelet egy nagyon összetett probléma megoldására” – fogalmazott az elismerés kapcsán Fernanda Poleza professzor.

„Ha a fiataloknak sikerül elszakadni a TikToktól és az Instagramtól, jó dolgokat tehetünk szerte a világon. Ez egy jó példa, és biztos, hogy azok a fiatalok, akik most látták Gabrielt, valami »ébresztőt« fognak érezni. Bennük is elültettünk egy kis magot” – hangsúlyozza a nemzetközi innovációs  díjban részesült brazil diák tanára.

Forrás és fotó: ANS/Itajai.sc.gov.br/G1.globo.com/Szaléziak.hu

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »