Bosszúpornóval büntetnek a fiatalok

Bosszúpornóval büntetnek a fiatalok

Szexting, bosszúpornó, sex show – egyre több veszély leselkedik a fiatalokra a virtuális térben, ismertették szakemberek napjaink reális kockázatát egy mai konferencián. Hogy miért küldenek a fiatalok magukról meggondolatlanul erotikus tartalmakat egy másik félnek? Mert kíváncsiak, serdülnek, s mert sok felnőtt is ezt teszi.

A csetszoba a pedofilok egyik legveszélyesebb terepe. Egy-két beszélgetés után a szex felé terelik a szót, és ha látják, hogy az olykor csak 11-13 éves lányok vevők a témára, képeket kérnek a gyermekekről, előbb csak ruhában készült fotókat, később erotikus töltetűeket – ismertette a metódust Dávid Lajos ügyész a ma rendezett Safer Internet konferencián.

Ezt az áldozatok sokszor ellenállás, tiltakozás nélkül teszik meg. Amivel már zsarolhatókká is válnak, ugyanis a pedofilok később azt kérik, vetkőzzenek le vagy végezzenek önkielégítést a webkamera előtt, esetleg bírják rá barátnőjüket is erre, különben közzéteszik a képeket. Ezután akár tényleges szexuális együttlétre is sor kerülhet. Birkás Bence, a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) biztonsági szakértője megosztotta egy 2015-ös felmérés adatait: 1613 bejelentés érkezett pedofíliával kapcsolatban, amelyből 439-et ítéltek valóban pedofilnak, ezek közül 12-nek magyar érintettsége is volt.

A sértettek nem mérik fel, mi a különbség a virtuális és a való világ között. Aczél Petra, a Budapesti Corvinus Egyetem Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézetének igazgatója elmondta: a virtuális térben minden felgyorsulva történik, a végletesség oka, a fizikai jelenlét hiánya. – Önfeltárás önfeltárást generál, ami ahhoz vezet, hogy rapid kapcsolat alakul ki akár az első négy interakció után. Pár száz-kétszáz karakteres üzenetet követően úgy érzik a fiatalok, hogy „első látásra” szerelembe estek vagy éppen meggyűlöltek valakit, esetleg azt érzik: „varázslatosan egymásra talált” a másik féllel – ismertette Aczél Petra.

A szextingnek (a sex és a texting szavakból alkotott kifejezés) létezik verbális és vizuális változata, ám mindkét esetben gyors és radikális az intimitás. Hatalmas probléma, hogy aki idejut, később is mindig ezekben a végletekben maradhat.

 2011. június 16-án Anthony Weiner amerikai demokrata párti képviselő bejelentette lemondását, miután kiderült, hogy az elmúlt három évben féltucatnyi ismeretlen nőnek küldözgetett magáról szeméremsértő fényképeket és erotikus üzeneteket az interneten Fotó: Justin Lane / MTI/EPA  

Miért szextingelnek a gyerekek? – tette fel a kérdést Csekeő Borbála, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője, amire két válasza is volt. Az egyik szerint azért, mert a felnőttek is csinálják, példa erre a WMN magazin közelmúltban készített felmérése, ami rámutatott, hogy a 26 feletti nők is élnek ezzel a lehetőséggel. A másik ok, hogy serdülnek, amikor szeretnének függetlenedni szüleiktől, fontosak számukra a kortárs kapcsolatok, azonosulni kívánnak nemi szerepükkel, kíváncsiak, milyen az ellenkező nem, olyan-e, mint amilyennek a filmekben látták. Dávid Lajos ezt kiegészítette még azzal, hogy sok fiatalnak imponál, ha nőiességét dicsérik, emellett sokan közülük rendkívül befolyásolhatók, nem törődnek velük eléggé szüleik, szeretet- és törődéshiányban szenvednek.

Szymon Wójcik, a lengyel Safer Internet Központ munkatársa arra is felhívta a figyelmet, hogy a szexting során megkaparintott képek, videók később, eredeti környezetükből kiragadva nem egyszer feltűnnek pornográf filmekben.

Lengyel felméréseket ismertetett Julia Gursztyn, a lengyel NASK (Research and Academic Computer Network) koordinátor-helyettese. Az ottani fiatalok 13 százaléka találkozott már online megismert felnőttel, érdekes, a fiúk gyakrabban. Százból négy lengyel fiatal pedig küldött már magáról erotikus tartalmú képet (a lányok sűrűbben), negyedük pedig hallott már ilyen esetről.

Hírdetés

Egy két évvel ezelőtti kutatás szerint több mint tizedük továbbított már fotót partnerének, harmaduk mondta azt, hogy barátai tesznek ilyesmit. Tizenkét százalékuk kapott olyan felkérést, hogy vetkőzzenek le a kamera előtt, és két százalékuk eleget is tett a kívánalomnak. Egy idén nyáron készült közvélemény-kutatás arra világított rá, hogy a lengyel tinédzserek 35 százaléka találkozott már pedofíliával az interneten.

Nagy Kata, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság főosztályvezetője rámutatott: a Z-generáció számára természetes a digitális világ, kíváncsibbak, bevállalósabbak, így sokszor óvatlanok is. Kettős morál alakul ki bennük, más szabályok szerint élnek az online és az offline világban. – Mi a baj ezzel a generációval? – tette fel a kérdést Székelyné Nagy Zsuzsanna pedagógus, célozva arra, hogy a tapasztalataik szerint már 2., 3. osztályos gyermekek is olyan tudással rendelkeznek bizonyos témakörökben, amelyet a felnőttek már nem értenek.

 A Z generáció digitális világban él  Fotó: Mint Images / Europress/AFP  

Ami azért nagy baj, mert leselkednek más veszélyek is a fiatalokra. Ilyen a bosszúpornó, amit Sterner Zoltán oktatástervező iparággá nőtt aljas és mocskos formának nevezett. Lényege, hogy a betegesen féltékenyek vagy azok, akik nem tudnak beletörődni abba, hogy elhagyják őket, bosszút állnak, és a másik fél tudta nélkül osztanak meg az interneten róluk készült erotikus tartalmakat. A filmek, képek készülhetnek a zsarolt fél tudtával, de a tudta nélkül is. Ezeket aztán bosszúpornóoldalakon teszik közszemlére, olyanon, mint amelyet például Hunter Moore üzemeltetett, amíg meg nem szüntették site-ot a hatóságok.

A médiatartalmakat kísérőszövegekkel is el lehet látni, ilyen például a teljes név, lakcím, iskola vagy munkahely neve, az áldozat címe, telefonszámai, egyéb elérhetőségei. Az oldalak folyamatosan mentik a frissülő adatbázist, így ha meg is szűnne a cég, egy új honlapot nyitva feltöltik a régi tartalmakat, ahol tovább gyalázhatók a sértettek.

Az efféle oldalak üzemeltetői olykor profi hackereket is alkalmaznak, akik az internetet vadásszák hasonló tartalmakért, majd a megszerzett fájlokkal zsarolják a szereplőket, vagy oldalukat „gazdagítják” vele. Nagy-Britanniában egy felmérés szerint a 0–19 éves korosztály 35 százaléka volt már érintett e téren valamilyen formában. A legfiatalabb közülük csak 11 éves volt. Nem meglepő, ha az áldozatok az esetek után aggódnak iskolájuk/munkahelyük megőrzéséért, sérül biztonságérzetük, csökken koncentrálóképességük, depressziósakká válhatnak, elveszítik bizalmukat a másik nem iránt, szélsőséges esetben az öngyilkosságot követnek el.

Sajnos már Magyarországon is léteznek efféle oldalak, de ezek mellett gyakran a közösségi oldalakra is kikerülnek ilyen tartalmak. Ez alól nem kivétel a Facebook, a Twitter, a Snapchat, Instagram sem. Szerencsére a Google vagy a Bing súgó menüpontjában már elérhető egy olyan lehetőség, aminek segítségével a sértett töröltetheti a szolgáltatóval a tartalmakat. A Facebook is törekszik tartalmának szűrésére, azonban a zárt csoportok esetében csak akkor tud intézkedni, ha az egyik tag „kitálal”.

Julia Gursztyn beszámolt új tendenciákról is, az egyik a vloggerek, azaz a videobloggerek megjelenése, akik a kibertérben videoüzenetekben gúnyolják, kritizálják társaikat. Egy másik egyre terjedő viselkedésforma az erotikus show, amikor 10-12 évesek – ma még nem tudni miért – vetkőznek le, egyedül vagy párban. Gyurkó Szilvia, a Hintalovon Alapítvány kuratóriumi elnöke egy másik megdöbbentő adatot is közölt: a 7–10 éves korosztály leggyakrabban használt keresőszava a pornó. – Az internet vált a szexualitással kapcsolatos információk elsődleges forrásává, mert az iskola és a család nem ad választ kérdéseikre – mondta Gyurkó.

Ám ha nem megfelelő érettséggel találkoznak pornóval a neten, az az én- és testképüket is befolyásolja. A test működéséről alkotott képüket is befolyásolja a pornó, mert elhiszik, hogy valósak a másfél órás nemi aktusok. A pornóban nincs kommentár, magyarázat, ezért teljesen hamis kép alakul ki a gyerekekben a nemiséggel kapcsolatban, úgy vélik, az a normális, amit a filmekben látnak. – Keverik az érzelmeket, a testiséggel, marad a technika – foglalta össze Gyurkó Szilvia, aki hiányol egy biztonságos webes platformot, ahol a gyerekek pontos és szakszerű magyarázatot kaphatnának kérdéseikre.

Olyan eszközök vannak a kezünkben, amikhez bárki hozzáférhet. Ezért nagyon fontos, hogy milyen példát mutatnak a szülők, felnőttek, mert a gyermek azt a mintát fogja követni – vont konzekvenciát Fehér Katalin, a Budapesti Gazdasági Egyetem Kutatóközpont, tudományos főmunkatársa.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »