Böjte Csaba újra útra kel az „elveszett paradicsomban”

Böjte Csaba újra útra kel az „elveszett paradicsomban”

Nyitókép: MTVA Médiaszolgáltató

Történelmi, szakrális és kulináris helyszíneket mutat be a Duna vallási műsorának folytatása vasárnap délelőttönként. Böjte Csaba ferences szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője ismét felfedezni indul Dél-Erdély rejtett kincseit Az elveszett paradicsom – Dél-erdélyi barangolások Böjte Csabával című sorozat második évadában.

Böjte Csaba neve összeforrott a gyerekmentés és a segítés fogalmával, hiszen évtizedek óta szolgálja a rászoruló gyermekeket. Védencei mellett szívügye Erdély, különösen a dél-erdélyi magyar emberek és a történelmi, kulturális emlékhelyek sorsa, ezért vállalta, hogy rendhagyó turisztikai műsor keretében mutatja meg a nagyközönségnek ezeket a szépségeket.

Az elveszett paradicsom – Dél-erdélyi barangolások Böjte Csabával című öt részes sorozatban a ferences szerzetes nemcsak személyes élményeit osztja meg és szép tájakra kalauzol, hanem a régió gazdag történelmét és kulturális örökségét is feltárja, miközben emlékeztet arra, hogy hogy milyen történeteket őriznek őseink ránk hagyományozott helyszínei.

Hírdetés

„Nemcsak az árva gyermekeket, a halhatatlan lelkeket, hanem a dél-erdélyi elárvult köveket, a csatatereket, múltunk omladozó épületeit, de még e vidék gyönyörű hegyeit, tavait, barlangjait sem szabad veszni hagyni. Gondoskodó szeretettel fedezzük fel az őseink által ránk hagyott kincseket”

– osztotta meg gondolatait a második évad kezdetéhez kapcsolódva Böjte Csaba.

Dél-Erdély egyedi vonása, hogy természeti és kulturális kincsekben bővelkedik, ugyanakkor magyar lakossága – különféle történelmi események miatt – az évszázadok során megfogyatkozott. Mégis maradt néhány magyar „oázis”, ahol nyitott szívvel várják az oda látogatókat. Az elveszett paradicsom – Dél-erdélyi barangolások Böjte Csabával második évadában felejthetetlen helyszínek kerülnek fókuszba. Többek között az elképesztő szépségű sziklás vidék, Székelyföld legnyugatibb végpontja, a Székelykő; a várfalvi unitárius erdőtemplom; Ős-Torda vára; a nagyenyedi vártemplom és a híres Kollégium – borospincéjével együtt, de a történelemkönyvek híres csatatere, Kenyérmező sem maradhat ki.

Az elveszett paradicsom – Dél-erdélyi barangolások Böjte Csabával – vasárnaponként 10:10-től a Dunán.

MTVA Médiaszolgáltató


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »