Bogdan: nulláról indítanánk a tárgyalásokat, és sem az Európai Alapokat, sem a Közlekedési Minisztériumot nem engednénk át az USR-nak

Bogdan: nulláról indítanánk a tárgyalásokat, és sem az Európai Alapokat, sem a Közlekedési Minisztériumot nem engednénk át az USR-nak

A G4Media szemlézte a Román Televíziónak azt a műsorát, amelyben Rareș Bogdan, a PNL európai parlamenti képviselője részletezte, hogyan látja az esetleges új koalíciót az USR PLUS-szal.

A miniszterelnök egyik leghangosabb védelmezőjeként ismert Bogdan kifejtette, hogy abban az esetben, ha az USR PLUS-szal ismét tárgyalóasztalhoz ülnének, akkor a liberálisok semmi esetre sem mondanának le az Európai Alapok Minisztériumáról és a Közlekedési Minisztériumról, lévén, hogy ez a két tárca kapná a legnagyobb támogatásokat Brüsszelből. A politikus azt állította egyébként, hogy a közlekedési tárca esetében a projkteket még Lucian Bode minisztersége idejében indították el, ezért is érzik jogosnak a liberálisok, hogy ők vigyék tovább.

A nyilatkozatok hétfőn, a TVR1 műsorában hangzottak el, miután a PNL európai parlamenti képviselőjét megkérdezték, hogyan tárgyalhatják újra a portfóliókat abban az esetben, ha az USR PLUS felülvizsgálja döntését, és hajlandó Florin Cîțu miniszterelnökkel továbbra is együttműködni.

A liberálisok most már nem egyeznek bele az Európai Alapok Minisztériumának az átengedésébe. Ez az én javaslatom volt, de nem volt vita a vezetésen belül. Jelen pillanatban, tudva, hogy milyen összegek jönnek Brüsszelből, a miniszterelnöknek biztosítékkal kell rendelkeznie arra vonatkozóan, hogy az Európai Alapok Minisztériuma és az pénz, ami a 10 napon belül aláírandó PNRR -n keresztül érkezik, nincs veszélyeztetve egy koalíciós válság miatt” – mondta Rareș Bogdan.

Hírdetés

Arra a kérdésre, hogy mi a helyzet a Közlekedési Minisztériummal, Bogdan elmondta, hogy ez a tárca is létfontosságú a PNL számára:

„A megítélt támogatásokból 3 milliárd lej Bode miniszter és az általa koordinált államtitkárok munkájának az eredménye. A fejlesztések 95 százalékát Bode indította el, Cătălin Drulă csak folytatta ezeket. A Közlekedési Minisztérium létfontosságú a PNL számára. Még mindig nem értem, miért vesztettük el a közlekedési minisztériumot ” – mondta Rareș Bogdan, aki hozzátette, hogy „amit decemberben elvesztettünk egy rossz tárgyalás során, azt vissza kell szereznünk „.

A következő kérdés a stúdióban az volt, hogy „mi marad az USR PLUS-nak, a kulturális tárca?”:

„Azt mondom, hogy egy olyan országban, ahol óriási az olvasás iránti igény, a kultúra fontos kérdés. ráadásul az USR PLUS fontos társadalmi támogatottsággal rendelkezik ezen a területen” – mondta Rareș Bogdan.

A PNL főtitkára, Robert Sighiartau – Florin Cîțu miniszterelnök másik lelkes támogatója – kiemelte, hogy az USR PLUS „sietős” döntést hozott a kormányból való kilépéskor, és meggyőződését fejezte ki, hogy a kongresszusok után (mind a PNL-é, szeptember 25.-én, mind az USR PLUS-é, október 2.-án) – a kormánykoalíció újjáépítése érdekében a feleknek érdekük lesz újra tárgyalóasztalhoz ülni.

Sighiartau azonban figyelmeztetett, hogy az USR PLUS vezetőinek vállalniuk kell annak a politikai hibának a következményeit, hogy kormányválságot idéztek elő. A liberális párt főtitkára arra is figyelmeztetett, hogy pártja a nulláról indítja majd a tárgyalásokat. (TVR/G4Media)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »