Bloomberg: Németország napjai ipari nagyhatalomként meg vannak számlálva

Bloomberg: Németország napjai ipari nagyhatalomként meg vannak számlálva

Németország napjai ipari nagyhatalomként meg vannak számlálva, a feldolgozóipari termelés 2017 óta csökkenő tendenciát mutat, a hanyatlás üteme pedig gyorsul, miközben az ország versenyképessége leépül – írja a Bloomberg amerikai hírügynökség.

Sőt, azt sem rejti véka alá, hogy ennek egyik fő oka az olcsó orosz földgáz elvesztéséből adódik, miközben képtelen tartani a lépést az Egyesült Államokkal és Kínával.

Itt érdemes megjegyezni, hogy már az orosz-ukrán háború előtt is saját maga alatt vágta a fát Németország. Washington nyomására 2021-ben nem engedélyezték az akkor teljes mértékben üzemkész Északi Áramlat 2 gázvezeték használatát, amit egy évvel később „ismeretlenek” fel is robbantottak, így a helyreállításra belátható időn belül nincs kilátás. Közben az Európai Unió  – megint csak amerikai nyomásra – olyan szankciós politikát kezdett el megvalósítani, amelynek egyik mellékhatása az volt, hogy a viszonylag olcsó orosz gáz kiszorult Európából, helyét pedig átvette az amerikai palagáz – négyszeres áron. Ez nem hoax, a négyszeres ár  anno miatt még a francia elnök is felháborodott, jelezve Washingtonnak, hogy ilyen árképzés nem épp szövetségeshez méltó és nem is segítség Európának. 

A Bloomberg most azt írja, hogy a német ipari termelés állásai dominóként dőlnek össze.

„Az Egyesült Államok távolodik Európától és transzatlanti szövetségesével versenyez a klímabefektetésekért. Kína egyre nagyobb riválissá válik, és már nem vásárol telhetetlenül német termékeket. A végső csapás több német nehézipari gyártó számára az olcsó orosz földgáz importjának megszűnése volt. A berlini belpolitikai bénultság csak felerősíti a régóta fennálló problémákat, mint amilyen a nyikorgó infrastruktúra, az öregedő munkaerő és a mérhetetlen bürokrácia”

írja az ügynökség.

Saját átalakulás megy végbe a német iparban. A ventilátorokat gyártó EBM Papst például az autóipar helyett hőszivattyúk és adatközpontok alkatrészeinek gyártására kezdett fókuszálni, miközben az adminisztratív munkákat Közép-Kelet-Európában vagy Indiában végezteti. Nem egyszerűen az energiaárak miatt, hanem a munkaerőhiány mértéke miatt is.

Hírdetés

Február elején maga Christian Lindner (a szabaddemokrata-liberális FDP vezetője) pénzügyminiszter beszélt arról a Bloomberg egy rendezvényén, hogy Németország már nem versenyképes. 

„Egyre szegényebbek vagyunk, mert nincs gazdasági növekedés. Lemaradunk”

panaszkodott az a miniszter, akinek regnálása idején történtek azok a változások, amelyek ide vezettek.

A francia Michelin gumiabroncsgyár két németországi üzemét zárja be, a harmadikat pedig két éven belül leépíti. Munkahelyek ezrei szűnnek meg.

A düsseldolrfi csőgyár közel kétezer munkahelyével szintén bezárja kapuit.

A legsúlyosabb károkat a német vegyipar szenvedte el, amely épp az olcsó orosz gáznak köszösznhetően virágzott. A vegyipari ágazat 10 százaléka megszűnik.

Elemzők most amiatt aggódnak, hogy a német deindusztrializáció lefelé tartó spirálba rántja a német gazdaságot. Márpedig, ahogy a mondás tartja: ha Németország „tüsszent egyet, abban Európa beleremeg”.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »