Biztosan férfi vezeti majd a szlovák közmédiát

Biztosan férfi vezeti majd a szlovák közmédiát

A szlovák közmédia (RTVS) igazgatójának megbízatási ideje július végén lejár, s már kiderült, hogy kik szeretnék váltani Jaroslav Rezníket, aki 2017-ben került a vállalat élére.

Először is szögezzük le, könnyen lehet, hogy Rezník továbbra is marad a közmédia vezetője, mivel a nyolc jelölt között az ő neve is szerepel, s az elmúlt hónapokban gyors ütemben meglépett néhány olyan változtatást, amelyre már hosszú ideje készültek.

Ilyen volt a köztévé sportcsatornájának elindítása még tavaly decemberben, de az orosz-ukrán háború kitörése után a 24 elnevezésű hírcsatorna hirtelen rajtja is. Rezník ugyanis korábban arról beszélt, majd 2023-ban szerettek volna ilyen adóval a piacra lépni, de úgy tűnik a háború hozta hírverseny előbbre hozta a terveket.

Mindenesetre feltételezhető, hogy a hírcsatorna startja azért is volt fontos a jelenlegi igazgató számára, mert ezzel kívánta bizonyítani, sikeres volt munkája az RTVS-ben. Erről persze a szakmai és a politikai vélemények is megoszlanak, annyi nyilvánvaló, hogy ami a kisebbségi műsorokat illeti, azok szintjén történt változás, de ez a szlovákiai magyar lakosság médiafogyasztási szokásait nagymértékben ezek nem befolyásolták, s az online uralta piacon más szereplők erősek.

Ugyanez pedig elmondható a közszolgálati adók mindegyikéről, s ugyan Rezník még a Fico-kormány idején kapott bizalmat, a hírműsoraiban rendre a liberális mainstream vélemények kapnak kiemelt figyelmet, arról nem is beszélve, hogy a riporterek nem mindig követik a kiegyensúlyozottság közszolgálati elvárásait.

Hírdetés

Így kerülhetett adásba októberben a nyíltan magyarellenes hangulatot keltő riport, amelyben egy érintettet sem kérdezték meg a riporterek, annál inkább egy PS-es politikust, akinek cikkünk után volt miért magyarázkodnia:

Ekkor, de később sem hallottunk arról, hogy valamilyen módon igyekeztek volna utólag korrigálni a szerkesztők egyoldalú anyagukat. Más kérdés, hogy Vahram Chuguryan lemondott a Szlovák Rádió és Televízió hírigazgatói tisztségéről, miután a köztévé februári Hírek és kommentárok című műsorában a közismerten oroszbarát Ján Čarnogurský volt miniszterelnök és igazságügyi miniszter egyedül szerepelt. Čarnogurský vitapartnert nélkül mondhatta el véleményét. Az oroszbarát anyag tehát gondot jelentett, a magyarellenes nem.

Történt ez csak néhány nappal azelőtt, hogy elindult a köztévé hírcsatornája, amely a mérések szerint nagyságrendileg 1 százalékos nézettséget tud produkálni a 12 év fölötti korosztályban, ez kevesebb mint fele annak, amit kereskedelmi vetélytársa, az immár több mint két évtizede létező TA3-nak mérnek.

Ennek ellenére az ideiglenesre tervezett köztévés hírcsatorna nem szűnik meg, hanem átveszi a retróadóként működő Trojka helyét, s a korábbi hármas adó június második hetében új helyen lesz majd fogható. Ez tehát azt jelenti, nem sokkal az új igazgató választása előtt immáron öt közszolgálati tévécsatornája lesz az RTVS-nek. Talán nem véletlen az időzítés, hiszen hamarosan döntenek az közmédia új vezetőjéről, aki már biztosan férfi lesz, hiszen a jelöltek között egyetlen hölgyet sem találunk.

A jelöltek névsora múlt pénteken derült ki, nyilvános meghallgatásuk június 13-án lesz, a parlament pedig a vezető személyéről június végén dönthet. Rezníken kívül Búza és Machaj töltött be már vezető pozíciót a közmédiában, s a többi jelölt is ismert a szakmában. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »