Bíró úr, én nem láttam, hogy bemászott az autómba

Bíró úr, én nem láttam, hogy bemászott az autómba

Oszlopnak ütközött egy embercsempész autója pénteken Gönyűnél, hárman megsérültek. Nem ez az első eset, amikor egy baleset buktatja le az elkövetőket. A rendőrség által közzétett hírfolyamból úgy tűnik, mostanság sok fogásuk van, a police.hu tele van ilyen hírekkel. Az embercsempészek védelmére kirendelt (győri) ügyvédek hasonlóképpen megnövekedett ügyszámról számolnak be? Miért éri meg ezt a kockázatot vállalni? Pénzért, nyilván, de mennyiért?

„Több az ügy, ez azért elmondható. Hívnak minket reggel, délben, s van, hogy este, éjjel is. Ez utóbbin ne csodálkozzunk, hisz sokszor az éj leple alatt akarják átcsempészni az embereket a határon, s amikor elfogják őket, a kihallgatásukhoz már kellünk. Számszerűsíteni nehéz, hogy mennyivel több a hívás, húsz százalékkal biztosan. Volt olyan tárgyalási nap, amikor a letartóztatásról döntő bíróhoz sorra ékeztek az embercsempészek, gyakorlatilag egymásnak adták a kilincset.”

Az egyik győri ügyvéd mondta ezt az Új Szónak, s mivel évek óta visz ilyen ügyeket, van rálátása az elkövetői körre, s arra is, hogy mivel próbálnak védekezni. Szerb, bolgár, román, horvát embercsempésszel egyaránt akadt dolga, jellemző is egyébként, hogy dél-kelet-európai kör szakosodik erre a területre. Vannak olyanok is, akik érvényes nyugat-európai tartózkodási/letelepedési engedéllyel járnak vissza az emberekért; odafalé sima az út, visszafelé pedig a szerencséjükben bíznak. A visszaeső bűnelkövető ritkább, főképp azután, hogy a magyar bíróságokon kiszabott átlagosan 2,5-3 éves börtönbüntetésüket leülik A többség a jogerős ítélet után azt szeretné, hogy a büntetését a hazájában tölthesse le, de erre ritkán adódik valós lehetőség.

Hírdetés

Kockázatot pénzért vállalnak, nyilván; úgy tudni, a görög–albán határ átlépése 3500–5000 euróba kerül, a Magyarországra való csempészés ára – a biztonságtól és a siker valószínűségétől függően – 500 és 5000 euró között mozog.

Abban nincs nagyon változás, hogy régen is és most is arra hivatkoztak a csempészek, hogy „nem láttam, amikor bemásztak az autómba”, ez egy személyautó csomagtartójánál, ne adja ég, a hátsó ülésén meglehetősen bicegős alibi, de a bíróság a kisteherautók sofőrjénél is kétkedve fogadja ezt a védekezési taktikát. Pedig minden megtesznek ezért, manapság például ponyvás teherautókkal szállítják az embereket, hogy hihetőbb legyen a „bemászós” védekezés. Olyan elkövető is akadt, aki arra hivatkozott, hogy az életét féltette, nem mert ellenkezni, ezért hagyta, hogy az autóban megbúvó idegenek vele utazzanak. Porszem azért itt is akadt, a bíró ugyanis megkérdezte, hogy a hosszú út során megálltak-e pihenni, illetve könnyíteni magukon. A válasz az volt, igen. S miért nem futott el ekkor, vagy kért segítséget?

Az elfogott embercsempészek nem nagyon számíthatnak arra, hogy megússzák a letartóztatást, ezt pontosan tudta az a román gyanúsított is, aki a közelmúltban a tárgyalás közben akart megszökni a Győri Járásbíróságról. A kezén még bilincs volt, de kirántotta a vezetőszárat a rendőr kezéből és lerohant a lépcsőn. A harmadik emeletről egészen a földszintig jutott, ott teperték le az őrök. Egy másodpercen múlt csak, hogy nem jutott ki a bíróság udvarára. Őt egyébként 26 illegális bevándorló csempészésével gyanúsították meg – azt követően, hogy rajtakapták. A férfit ezt követően visszavitték a nyomozási bíró elé, s mint ez borítékolható volt, letartóztatták, aláhúzva a szökés és elrejtőzés veszélyét…


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »