Biden-Putyin csúcstalálkozó készül, de sok a bizonytalanság, és még több a feszültség a kelet-ukrajnai fronton

Biden-Putyin csúcstalálkozó készül, de sok a bizonytalanság, és még több a feszültség a kelet-ukrajnai fronton

Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyinorosz elnök hamarosan személyesen is találkozhatnak, hogy megvitassák Ukrajna helyzetét a kialakult nemzetközi feszültséget. A gond az, hogy rendkívül sok a bizonytalanság a francia elnök által kezdeményezett találkozó kapcsán. Ezt támasztja alá az is, hogy a Fehér Ház közlése szerint Biden “elvileg” elfogadta a meghívást. Másik kérdés, hogy Ukrajna egyáltalán kaphat-e meghívót a találkozóra. Közben új felvételeket tett közzé egy amerikai magánvállalat a ukrán határ melletti orosz haderőről.

A szélsőliberális CNN hírtelevízió szellőztette meg a Maxar Technologies amerikai vállalat friss műholdképeit, amely szerint az Ukrajna északkeleti határához közel fekvő Valujki és Szolotyi városok közelében a katonákat és a haditechnikát “kiköltöztették” a gyakorlóterekről, és most fasorok mentén sorakoznak fel. Egyúttal közelebb is kerültek az ukrán határhoz, 15 kilométerre megközelítve azt.

Belgorodnál, amely 25 kilométerre található az ukrán határtól, a felvételek szerint jelentős a katonai tevékenység, és új egységeket is felfedezni véltek az eddig ott tartózkodókon kívül. A környéken ködös idő uralkodik, így a hagyományos műholdmegfigyelés lehetőségei korlátozottak.

Az amerikai hírszerzés a jelenlegi helyzetet úgy értékeli (a hivatalos közlemények szerint), hogy az Ukrajnát körülvevő 169-190 ezer orosz katona nagyjából fele “harci alakzatba fejlődött fel”.

Bizonytalan a találkozó sorsa

Közben vasárnap este igencsak sűrű volt a forgalom az országok közötti forróvonalak között. Emmanuel Macron francia államfő egyetlen nap alatt Boris Johnson brit miniszterelnökkel, Olaf Scholz német kancellárral, Joe Biden amerikai elnökkel, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel is egyeztetett a válság megoldása kapcsán.

Hírdetés

Macron egy amerikai-orosz csúcstalálkozót javasolt, amit Biden “elvileg” elfogadott. A gond az, hogy az “elvileg” szóhasználat szerepelt a Fehér Ház hivatalos álláspontjában is. Biden azzal a feltétellel hajlandó találkozni Putyinnal, “ha az nem indít inváziót” Ukrajna ellen.

Szergej Lavrov orosz és Antnony Blinken amerikai külügyminisztere február 24-i találkozója ugyan lehetőséget ad a csúcstalálkozó megszervezésére, ám soka  kérdőjel. Például, kibírja-e eszkaláció nélkül addig az ukrán front, ahol kétszeresére emelkedett a harci érintkezések száma az elmúlt napokban.

Fokozódik a feszültség a kelet-ukrajnai fronton

És ott van az a kérdés, hogy a találkozón ott lehet-e Ukrajna is. Az USA korábban kijelentette, hogy Ukrajnáról nem lehet Ukrajna nélkül dönteni. De ha a csúcstalálkozó nélküle valósul meg, akkor Kijev az oroszok helyett ezúttal az amerikaiak vazallusának fog látszani.

Putyin továbbra is biztonsági garanciákat követel az USA-tól, ami magarul azt jelenti, garanciát akar, hogy Ukrajna nem lesz a NATO tagja.

Közben a nyugati után az orosz propaganda gépezet is beindult. Miközben a Nyugat háborús ürügyként szolgáló hamis zászlós akcióktól tart az oroszok részéről, az orosz Sputniknews arról írt, hogy “ukrán szabotázs csoport betört” a senki által egyelőre még el nem ismert, kelet-ukrajnai szakadár Donyecki Népköztársaságba. Az oroszbarát szakadárok napok óta azt jelentik, hogy az ukránok fokozták a frontvonal vidékének bombázását. Az ukránok ugyanezt állítják a szakadárokról.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »