Biden és Macron először barátkozott egymással a tengeralattjáró-ügy kirobbanása óta

Kész megerősíteni az Európai Unió (EU) és a NATO közötti szövetséget Joe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnök – ezt a két államfő jelentette be pénteken Rómában, ahol megbeszélést tartottak a szombaton kezdődő G20-csúcs előtt.

Biden és Macron első alkalommal találkozott a szeptemberben kialakult diplomáciai feszültség óta. Ezt az okozta, hogy Ausztrália az akkor létrehozott brit-amerikai-ausztrál védelmi és biztonsági partnerség (AUKUS) nyomán felmondott egy szerződést francia tengeralattjárók vásárlásáról, helyette pedig nukleáris meghajtású, de hagyományos fegyverzettel ellátott tengeralattjárók beszerzéséről állapodott meg az Egyesült Államokkal.

Az EFE spanyol hírügynökség szerint a két elnök a megbeszélésük előtti sajtótájékoztatón mosolyogva jelent meg, szívélyes hangulatban volt. "Meg akarjuk erősíteni az EU és a NATO közötti stratégiai szövetséget" – mondta Macron, aki egyúttal kifejezte abbéli szándékát is, hogy együttműködjenek az indiai- és csendes-óceáni térség biztonságának szavatolásában, abban a térségben, ahonnan Franciaország érzése szerint "kiszorították a tengeralattjáró-válságot követően". Hangsúlyozta: Párizs és Washington a bizalom helyreállításán dolgozik, ez pedig magában foglalja a megerősített együttműködést.

Hírdetés

Biden az Egyesült Államok "legrégebbi és leghűségesebb, rendkívül értékes szövetségesének" nevezte Franciaországot, egyúttal elismerte, hogy az Egyesült Államok "ügyetlen módon" intézte a nukleáris meghajtású tengeralattjárók beszerzéséről szóló megállapodást. "Azt hittem, hogy Franciaországot sokkal korábban tájékoztatták arról, hogy a megállapodás nem valósul meg" – mondta Biden. Macron a kérdésre, hogy a kapcsolatok helyreálltak-e, úgy felelt: "Együtt tisztáztuk azt, amit tisztáznunk kellett".

A francia és az amerikai elnök közötti találkozó több mint egyórás késéssel vehette kezdetét, mivel Bident a nap folyamán fogadta Ferenc pápa, és találkozójuk a tervezettnél jóval tovább tartott.

Rómában szombaton kezdődik meg a 19 legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaságot, valamint az Európai Uniót tömörítő csoport kétnapos csúcstalálkozója.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »